Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

27. 01. 2015. 08:07 >> 08:04
5

FORUM BOŠNJAKA

Ruže za Srđana Aleksića

Predstavnici Foruma Bošnjaka (FB) i Glavnog grada položiće danas ruže u Bulevaru Srđana Aleksića, u znak sjećanja na mladića koji je tokom rata devedesetih stradao braneći druga.

Iz Foruma je saopšteno da će time obilježiti 22. godišnjicu smrti vojnika Aleksića iz Trebinja, koji je 1993. godine ubijen zato što je, od pripadnika svoje vojske, branio sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića.

Cvijeće će biti položeno u 11 sati.

Predstavnici Foruma će, kako je saopšteno, prisustvovati i obilježavanju godišnjice Aleksićeve smrti u Trebinju.

Na inicijativu Foruma, kako su podsjetili, nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića.

U posmrtnoj čitulji Aleksića, njegov otac Rade je napisao „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“. Srđanu je u Bosni i Hercegovini posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava.

U nekoliko gradova na teritoriji bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću. Na osnovu priče o smrti Srđana Aleksića snimljen je film Krugovi, režisera Srđana Golubovića.

Film je 2013. godine bio kandidat Srbije za Oskara, za film van engleskog govornog područja.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније