Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2015. 16:11 >> 16:04
2

BDZ UPOZORAVA

Egzodus Bošnjaka sa sjevera, institucije ćute

Prema podacima do kojih je došla Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), sa sjevera Crne Gore dešava se egzodus stanovništva, posebno iz reda bošnjačkog naroda, a domove je, kako navode, napustilo oko pet hiljada građana.

“Prema reakcijama nadležnih državnih institucija, koje uporno ćute i zataškavaju ovu nesvakidašnju pojavu, više je nego očigledno da je iseljavanje Bošnjaka odobreno i podsticano od strane Vlade Crne Gore, odnosno od strane partija na vlasti na državnom i lokalnom nivou”, saopšteno je iz Opštinskog odbora rožajskog BDZ-a.

Tvrde da dokaza za pomenuti problem ima na pretek, a da je ključni to što Vlada povodom tog pitanja nije održla niti jednu sjednici, niti je, kako dodaju, odgovorila zahtjevima vanredne sjednice Skupštine opštine Rožaje. Premijer i potpredsjednik Vlade, tvrde u BDZ-u, istrajavaju u stavu da problem nije alarmantan.

“Tvrdnje građana koji se iseljavaju da je život postao nepodnošljiv, da su potpuno obespravljeni, bez ikakve zaštite u ostvarivanju elementarnih građanskih prava, kao da nisu doprle do Vlade I državnih institucija, pa se stiče utisak da je ustvari egzodus stanovništva iz sjevernog regiona Crne Gore prema Zapadno-evropskim zemljama kanalisan i podstaknut upravo od strane državnih institucija”, navodi se u saopštenju BDZ-a.

Oni su pozvali Državno tužilaštvo da ispita da li građani napuštaju državu zbog partijskog razračunavanja i prepuštanja pojedinih opština partijskim moćnicima koji, kako navode, na lokalnom nivou vlasti vode pravi rat, dok se, dodaju, i te kako dobro slažu na državnom nivou.

“Tražimo da se u cilju utvrđivanja odgovornosti za nastali socijalni haos u sjevernom region ispitaju i bivši ministri Ministarstva rada i socijalnog staranja Suad Numanović i Predrag Bošković pod čijem vlašću i rukovođenju su urađene mnoge zloupotrebe i nepravilnosti, za koje se danas okrivljuje narod, ali i pojedini službenici, izvršioci politika sa vrha iz tog resornog Ministarstva. Takođe, Državno tužilaštvo treba da ispita šta se desilo sa 350 miliona eura koje je prema navodima iz Vlade uloženo na Sjeveru Crne Gore, jer je svima jasno da ta sredstva nijesu ni stigla u sjeverni region”, zaključuju u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније