Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 06. 2015. 23:35 >> 23:25
3

ZAŠTITITI OSI

Nema opravdanja za diskriminaciju

Nema opravdanja za neispunjene mjera i obaveza koje se odnose na unapređenje ljudskih prava, ocijenjeno je na dvodnevnom seminaru na temu zabrane diskriminacije i zaštite prava osoba s invaliditetom, koji su organizovali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Polaznici/e ovogodišnje obuke, koja se realizuje u okviru plana edukacije o primjeni antidiskriminacionog zakonodavstva i antidiskriminatornom ponašanju i praksi, su predstavnici/e Vrhovnog državnog tužilaštva.

“U današnjem društvu, s aspekta zaštite ljudskih prava, nema opravdanja za neispunjene mjera i obaveza koje se odnose na unapređenje ljudskih prava. Prava i slobode svakog našeg građanina/ke ostvaruju se na osnovu Ustava Crne Gore, unutrašnjeg zakonodavstva  i potvrđenih međunarodnih sporazuma. Svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Seminar je vodio, Tihomir Žiljak koji je polaznicima/ama govorio o promjenama razumijevanja problema invaliditeta i diskriminacije kao i instrumentima za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom. Tema evropeizacije politika prema osobama sa invaliditetom je bila uvod u nastavak radne atmosfere sa fokusom na primjere prakse Evropskog suda, te komparativne analize ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom i njihova primjena.

Poseban dio posvećen je direktnoj, i posebno opasnoj i prikrivenoj, indirektnoj diskriminaciji.

Drugog dana obuke, na radionici, prezentaciju domaćeg zakonodavstva o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i primjere diskriminacije osoba sa invaliditetom u praksi, iznijeli su izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić, program asistentkinja u Udruženju, Miroslava-Mima Ivanović i član Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom, Milenko Vojičić.

“Diskriminacijom se primarno bavimo, pored ostalog, zbog ugrožavanja ljudskog dostojanstva. Diskriminacija, ukoliko se ne prepozna blagovremeno, stvara  društveno konfliktne ambijente. Ovaj negativni društveni fenomen degradira društvo, unazađuje ljudske odnose i umanjuje pojam demokratije u značajnoj mjeri”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније