Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2015. 08:21 >> 08:14
42

NEPAŽNJA ILI NAMJERA

Rožaje: Bajram bez crnogorske zastave

Tokom vjerskog praznika Bajrama, koji se slavio od prošlog petka do ponedjeljka, na zgradi lokalne uprave u Rožajama nije bilo crnogorske zastave na jarbolu na kojem se stalno nalazila od sticanja crnogorske nezavisnosti.

U tom periodu na zgradi se nalazila samo bošnjačka zastava. To je iznenadilo mnoge građane koji su izrazili negodovanje i zatražili da se crnogorski barjak, vrati na mjesto koje mu pripada, piše Pobjeda.

Jedan od najznačajnijih simbola države Crne Gore, okačen je na jarbol tek u ponedjeljak kada su zaposleni u opštini, došli na posao.

Brojnim građanima Rožaja je veoma zasmetao takav odnos lokalne vlasti prema državnom znamenju. Oni ističu da se nešto slično do sada nije desilo.

Na vlasti u Rožajama je koalicija Bošnjačka-SDP dok je predsjednik opštine iz redova BS-a.

"Osjećamo se kao da živimo u nekoj drugoj zemlji, a ne u Crnoj Gori koja je naša jedina domovina. Ovakav postupak je zaista nezamisliv i skandalozan. Takav čin je prije svega, nepoštovanje Crne Gore, a zatim i nepoštovanje pravoslavaca koji ovdje žive. Nejasno je zašto policija nije reagovala", komentarišu građani, a prenosi Pobjeda.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a, Bećir Kalač, je ovaj čin ocijenio nedopustivim.

"To kako su postupili prema državnom znamenju je zaista nedopustivo, jer kako je moguće da neko živi u Crnoj Gori, a da ne stoji ispod njenih znamenja. Na institucijama ove zemlje mora biti istaknuta crnogorska zastava pa bilo koji praznik da se slavi, državni i vjerski. Koja im je namjera bila ne znam, niti znam zašto je uklonjena zastava sa jarbola, a nakon Bajrama vraćena, to mi nije poznato. Žao mi je što se tako nešto dešava u ovoj sredini, ali aktuelna lokalna vlast vjerovatno iz nekih svojih razloga je to učinila. Predstavnici BS su se na svoj način predstavili biračima tokom predizborne kampanje pa su vjerovatno morali da uklone državnu zastavu kako bi njihovi birači, koji su tokom Bajrama došli iz inostranstva, to vidjeli", kazao je Kalač uz poruku da je Crna Gora, građanska država, a ne vjerska.

U Odjeljenju bezbjednosti su saopštili da nijesu primijetili da na jarbolu opštine nije bilo crnogorske zastave, te da zbog toga nijesu preduzimali nikakve mjere iz svoje nadležnosti.

Predsjednik opštine, Ejup Nurković, je kazao da nije znao da li je ili nije bila crnogorska zastava okačena na zgradi lokalne uprave. On je rekao da je barjak u petak, inače prvi dan proslave Bajrama, oborio vjetar koji je duvao toga dana u Rožajama.

"Obaviješten sam da je zastavu oborilo nevrijeme koje je vladalo u petak u našem gradu kada nijesmo radili i naredio sam da se znamenje odmah vrati tamo gdje je i bilo. Danas prvi put čujem od vas, da tokom Bajrama nije bilo crnogorske zastave na lokalnoj upravi", rekao je Nurković, ističući da u svemu nije bilo nikakve loše namjere već da su zatajile službe koje nijesu izvršile njegov nalog. 

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније