Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 07. 2015. 17:20 >> 17:13
1

KNJIŽEVNIK, HUMANISTA

Preminuo Zaim Azemović

Poslije kraće bolesti, danas je u Kliničkom Centru Crne Gore preminuo Zaim Azemović, poznati književnik, humanista i društveni radnik.

Zaim Azemović je rođen 1935. godine u Bukovici, kod Rožaja. Završio je Višu pedagošku školu u Kruševcu, a nakon toga je studirao filozofski fakultet. Radio je kao prosvjetni radnik u selima rožajske opštine, a bio je i direktor Udružene osnovne škole "Mustafa Pećanin" u Rožajama. Dio radnog vijeka proveo je Opštinskom sindikatu odakle je otišao u penziju.

Iza Azemovića stoji plodan stvaralački rad u književnosti i priznati rezultati na sakupljanju narodnih umotvorina, kao i  izučavanju i prezentovanju narodnih običaja i tradicije na našim prostorima. Poznat je široj javnosti po svom humanizmu i afirmaciji zajedničkog života. Autor je tridesetak knjiga proze, poezije, narodnih umotvorina, monografija i drugih spisateljskih formi.

Pored brojnih nagrada i priznanja za književnost  i rad u prosvjeti i društveno angažovanje, izdvajamo da je Zaim Azemović dobitnik nagrade "Oktoih", najveće nagrade grada Rožaja "30. septembar", te Nagrade "Pero Ćamila Sijarića". Još kao srednjoškolac za svoja literarna ostvarenja nagrađivan je na anonimnim  konkursima u Beogradu, Zagrebu, Titogradu, Pljevljima...

Zaim Azemović je zastupleni u školskim programima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Makedoniji. Njegovi radovi objavljeni su u univerzitetskim udžbenicima u Crnoj Gori i Srbiji. Djela su mu prevedena na turski, bugarski, albanski, njemači i engleski jezik.

 Sahrana Azemovića će se obaviti u nedjelju u rodnoj Bukovici.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније