Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2015. 22:22 >> 22:12
7

AKO ZARAĐUJU

Vjerske zajednice će plaćati porez

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti predviđa da registracija vjerskih zajednica neće biti obavezna, ali će ukoliko žele da ostvaruju profit vjerske zajednice morati da plaćaju porez. Taj akt je danas usvojila Vlada.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Dragutin Papović je kazao da je cilj bio da se zamijeni Zakon o položaju vjerskih zajednica, koji važi još od 1977.

"Građanima, odnosno vjernicima su omogućene najveće slobode, a država je dobila pravo da sankcioniše vjerske samo u slučajevima ako one zloupotrijebe slobodu vjeroispovijesti protiv pravnog poretka Crne Gore. Predloženo je da registracija vjerskih zajednica nije obavezna, već je dobrovoljna i sprovodi se uz potpuno poštovanje slobode vjeroispovijesti, autonomije i interesa vjerskih zajenica i u skladu sa međunarodnim standardima", kazao je Papović nakon sjednice Vlade.

Predviđeno je i osnovanje registra koji će voditi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a ne MUP, kao do sada.

"Značajno bolje se uređuju pitanja iz oblasti finansiranja i imovine.  Vjerske zajednice imaju pravo da ostvaruju prihode na neprofitnoj osnovi i obavezu da o tome vode evidenciju, a država ima pravo da ih kontroliše i sankcioniše ako obavljaju djelatnost radi profita i ako učestvuju u krivičnom djelu pranja novca. U slučaju da se bave nekom drugom djelatnošću, konkretno privrednom, dužne su da plaćaju poreze, doprinose i druge dažbine, a država ih može  i osloboditi od plaćanja poreza", rekao je Papović

Nacrtom je, kako je naveo, definisano da vjerske zajednice i dalje mogu koristiti nepokretna i pokretna dobra koja su u državnoj svojini.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније