Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2015. 15:49 >> 20:40
3

URA SMATRA

"Vlada uskraćuje podršku djeci i roditeljima"

Vlada Crne Gore na prošloj sjednici, na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja, nije dala podršku predlogu dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i na taj način krenula da uskrati podršku djeci i roditeljima u Crnoj Gori, smatra član Koordinacionog odbora za socijalnu politiku Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

URA je inicirala prijedlog dopuna Zakona, kojim je predvidjeno da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak, a da se postojeće naknade povećaju za djecu u stanju materijalnih i posebnih potreba.

"Zar nije osnovni zadatak Vlade da bude u službi građana i radi u interesu svih nas!? Očigledno da sa trenutnim premijerom Crne Gore i njegovim ministrima to nije slučaj, jer Vlada vrlo dobro vodi računa o premijerovim prijateljima i kumovima, tajkunima koji su bliski ministrima koji su pritom dužni milione eura neplaćenih poreza i koncesija državi, dok ih nije briga za djecu i roditelje u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Konatara.

On je kazao da je Vlada  odbila prijedlog da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak, iako su Zakonodavni odbor i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje dali podršku predlogu. URA je pozvala sve poslanike u Skupštini CG da omoguće povećanje postojećih naknada za dječji dodatak i pruže priliku svoj djeci u Crnoj Gori da primaju dječji dodatak.

Konatar smatra da je sada je sva odgovornost na poslanicima i očekuju da se političke razlike, makar kada su djeca u pitanju, ostave po strani zbog budućnosti Crne Gore.

"Neprijatno smo iznenađeni mišljenjem Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje potpisuje ministarka Kovačević, po kome `nema osnova za povećanje trenutne visine dodatka za djecu u Crnoj Gori`. Javno pitamo ministarku Kovačević, da li trenutni iznosi dječijeg dodatka od 19 eura za djecu u stanju materijalnih potreba, do 31,80 eura mjesečno za djecu koja primaju invalidninu, više govore o neodgovornosti države, nego o odgovornoj socijalnoj politici i solidarnosti? Da li je ovo odgovorna i solidarna politika socijalne zaštite i brige o djeci i roditeljima u Crnoj Gori. Nije, ministarko Kovačević, Vi sa Vašom odlukom hoćete da uskratite podršku djeci i odbijete pomoć roditeljima prilikom podizanja djece", saopštio je

U Građanskom pokretu smatraju da je zabrinjavajuće  da ministarka Kovačević potpisuje mišljenje, po kome je normalno da samo troje djece u porodici (osim u izuzetnim slučajevima) imaju pravo da primaju dječji dodatak.

"Zašto ograničavati broj djece u porodici koja imaju pravo na dječji dodatak!? Zar ćemo dozvoliti da i djeca budu predmet diskriminacije? Za Građanski pokret URA je neprihvatljivo odbijanje Vlade predlogu da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak i da se povećaju naknade za one koji su materijalno i na drugi način ugroženi", navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su pozvali Vladu Crne Gore da naplati poreski dug, drastično smanji broj službenih vozila, kao i broj službenih putovanja, i na taj način obezbjedi nedostajuća sredstva za djecu i roditelje kojima je neophodna podrška i kvalitetna socijalna zaštita.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније