Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2013. 21:34 >> 21:34

ZDRAVLJE

UNICEF: Preporuke za bolje zdravlje majki i beba

Šef UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks kazao je da Crna Gora ima nisku stopu smrtnosti odojčadi, ali je potrebno sprovesti preporuke iz analize internacionalnih konsultanata i nacionalnog tima ljekara, u cilju boljeg zdravlja majki i novorođenčadi.

Perks je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, uručio ministru Miodragu Radunoviću prvi primjerak analize Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori – Plan aktivnosti za unapređenje kvaliteta perinatalne njege, koju su uradili internacionalni konsultanti u saradnji sa Nacionalnim timom ljekara a uz podršku UNICEF-a.

Radunović je ocijenio da će analiza perinatalne njege dati smjernice radi poboljšanja bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi.

On je, dodaje se, podsjetio da najveće porodilište u Crnoj Gori – Klinički centar Crne Gore gdje se godišnje obavi preko 3.000 porođaja, ne sprovodi Program po mjeri djeteta.

„Prema njegovim riječima, da bismo zdravstvenu zaštitu podigli na viši nivo neophodno je uraditi smjernice i standardizovati uslugu porođaja, tretirajući ga kao fiziološki akt, smanjiti broj porođaja koji se završavaju carskim rezom, urađenih epiziotopija kao i farmakoloških sredstava za bezbolne porođaje i nastaviti sa edukacijom kako zdravstvenih radnika tako i podizanja svijesti kod građana”, navodi se u saopštenju.

Radunović i Perks su na sastanku razgovarali i o protokolu o međusektorskoj saradnji na deinstitucionalizaciji djece uzrasta od do tri godine i uloge sektora zdravstva.

“Za ostvarivanje razvoja Milenijumskih razvojnim ciljeva jako je važna statisika, a Ministarstvo zdravlja će kroz i izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti poboljšati prikupljanje mortalitetne statistike majke i djeteta u Institutu za javno zdravlje”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Agencija Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније