Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J.

08. 01. 2024. 14:10 >> 14:19
Čitaj mi:

Akcija za socijalnu pravdu

Traže saslušanje zbog poglavlja 27 u pregovorima sa EU

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dostaviće ove sedmice inicijative skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odboru za evropske integracije, sa predlogom da se kroz kontrolno saslušanje utvrdi presjek stanja u poglavlju 27 i usaglašenost domaćeg sa pravom Evropske unije (EU), a kako bi kroz izradu zaključaka parlament doprinio bržem procesu ispunjavanja obaveza države Crne Gore u ovom segmentu evropskih integracija, navodi se u saopštenju te NVO.

Kako kažu, podaci sa kojima raspolažu, a koje su dobili od Skupštine Crne Gore na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je u protekloj deceniji pred narodnim poslanicima bilo devet sistemskih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ali stepen usklađenosti sa evropskim direktivama treba da se nastavi i ispuni niz završnih mjerila za zatvaranje poglavlja 27.

"Posebno izazovna oblast je upravljanje otpadom, a predlog tog zakona je nedavno usvojen od Vlade i trebalo bi brzo da se nađe pred državnim parlamentom, dok Brisel očekuje i da Vlada bez odlaganja utvrdi Nacionalni energetski i klimatski plan i više drugih strateških dokumenata", piše u saopštenju.

Poglavlje 27 je veoma izazovno u finansijskom smislu i potrebna su ogromna ulaganja u desetinama miliona eura da bi se ispunili strogi zahtjevi EU za zaštitu životne sredine.

"Ipak, u osiromašenom i društveno polarizovanom društvu, kakvo je crnogorsko, u dobroj mjeri se ova oblast posmatrala (i dijelom i dalje posmatra) kao drugorazrednog značaja, pa se tako prirodni resursi nemilice iskorištavaju i uništavaju, a izostaju značajnija ulaganja u zaštitu. Poglavlje 27 odnosi se na oblast zaštite životne sredine i klimatske promjene, a pravna tekovina EU obuhvata propise koji se tiču klimatskih promjena, kvaliteta voda i vazduha, upravljanja otpadom, zaštitu prirode, industrijsko zagađenje, hemikalije, buku i civilnu zaštitu", navodi se u saopštenju.

U poslednjem Izvještaju Evropske Komisije o napretku Crne Gore u pristupanju EU za 2023. godinu, ukazuje se da je postignut ograničen napredak u daljem usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU o vodama, zaštiti prirode i klimatskim promjenama.

"Kako se kaže, potrebni su značajni napori o implementaciji i sprovođenju, naročito na polju upravljanja otpadom, kvaliteta voda i vazduha, zaštite prirode i klimatskih promjena. ASP je sredinom prošlog mjeseca počela realizaciju projekta „Kvalitetnijim zakonima za bolju zaštitu životne sredine“, u okviru kojeg radi na pravnoj analizi deset sistemskih zakona iz ove oblasti i njihovoj usklađenosti sa evropskim direktivama", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније