Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 04. 2013. 11:43   >>  11:43

MONSTAT

Mali rast izvoza, pad uvoza

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-mart, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, iznosila je 450,9 miliona eura, što znači pad od 6,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 89,2 miliona eura, što je 5,2 odsto više u odnosu na isti period 2012. godine, a uvezeno za 361,7 miliona eura, što je 9,1 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,7 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 21,3 odsto .

U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni obojeni metali, u iznosu od 24,9 miliona eura i  gvožđe i čelik, u iznosu 3,5  miliona eura.

Najviše je uvezeno mašina i transportnih uređaja, u iznosu od 84,6 miliona eura .

Glavni crnogorskiu spoljnotrgovinski partneri, u izvozu su Srbija (30,1 mil. eura), Slovenija (14,7 mil. eura), Hrvatska (14,6 mil. eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, bili su: Srbija (90,3 mil. eura), Kina (46,3 mil. eura) i Grčka (29,5 mil. eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније