Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 04. 2013. 14:44 >> 14:54

PLANOVI

Srbija bi da ulaže u naše primorje

Pregovori srpskih projektantskih i građevinskih kompanija o investiranju u dio crnogorskog primorja u završnoj su fazi i na tom projektu bili bi angažovani radnici iz obje države, saopštio je ekonomski savjetnik u Ambasadi Srbije u Crnoj Gori Kristijan Kolaković.

On je agenciji Mina-business kazao da je, osim ove investicije, u planu i ulazak na crnogorsko tržište kompanije koja se bavi preradom klaničnog otpada i koja bi ga izvozila u Srbiju.

„Interesantno je da se preradom klaničnog otpada u ovoj fabrici dobija supstanca od koje se pravi hrana za kućne ljubimce. Ulaskom ove kompanije riješio bi se problem klaničnog otpada u Crnoj Gori i omogućilo dobijanje potrebnih sertifikata u mesnoj industriji“, rekao je Kolaković.

On je najavio i osnivanje klastera srpskih i crnogorskih preduzeća iz oblasti agroindustrije i turizma i obezbjeđivanje njihovog zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Prema njegovim riječima, saradnja u oblasti voćarstva i povrtarstva na bazi regionalnog povezivanja od velikog je interesa i za Srbiju i za Crnu Goru, a potpisani su sporazumi o usklađivanju i međusobnom priznavanju sertifikata dvije zemlje, čime je otklonjen veliki broj necarinskih barijera i omogućen lakši prelazak na granici.

„Uz intenziviranje aktivnosti ekonomske diplomatije i otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori, Srbija konstantno potvrđuje značaj Crne Gore kao ekonomskog partnera“, ocijenio je Kolaković.

Ukupne investicije iz Srbije u periodu od 2003. godine do sada iznose 292 miliona eura.

„Analizirajući podatke posljednjih nekoliko godina, od početka svjetske ekonomske krize, vidi se konstantno snaženje ekonomskih odnosa, koje i dalje drži Srbiju na respektabilnom prvom mjestu spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore“, rekao je Kolaković.

On je saopštio da su investicije iz Srbije u Crnu Goru u prošloj godini iznosile oko 24 miliona eura.

Kada je u pitanju robna razmjena, Crna Gora je iz Srbije uvezla robu vrijednu 532 miliona eura, dok je izvoz iznosio 84 miliona.

Važna grana saradnje između Srbije i Crne Gore je turizam i na godišnjem nivou Srbiju posjeti preko 65 hiljada gostiju iz Crne Gore, koji ostvare oko 132 hiljade noćenja, dok iz Srbije u Crnu Goru dođe preko 350 hiljada turista, koji zabilježe više od 2,3 miliona noćenja.

"Pored turizma, pomenuo bih i značajnu saradnju između kragujevačke fabrike automobila Fiat i Luke Bar. Od avgusta prošle godine pa do januara ove, Fiat Kragujevac je izvezao preko Luke Bar preko 17 hiljada automobila“, kazao je Kolaković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније