Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 11. 2015. 09:44 >> 09:32
2

ŽURIĆ OCIJENIO

Garancije će smanjiti nezaposlenost

Državne garancije na kreditna zaduženja Cetinja, Bijelog Polja i Kolašina u iznosu od 21,64 miliona eura doprinijeće smanjenju stope nazaposlenosti i rješavanju onih problema koji su kočili funkcionisanje lokalnih uprava, smatra predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić.

On tvrdi da je do krize u funkcionisanju bjelopoljske opštine došlo nakon investicionog buma, kojim su riješeni glavni infrastrukturni problemi te realizovane brojne kapitalne investicije koje je prekinula globalna recesija, koja je nastupila u dosta nepovoljnom trenutku za mnoge lokalne uprave u Crnoj Gori.

"Uslijedile su posne godine koje su nagomilale probleme sa kojima su se opštine, pogotovu one na sjeveru, sve teže suočavale. Takvoj situaciji u određenoj mjeri doprinijelo je i predimenzioniranje fiskalnih kapaciteta, od strane rukovodstava pojedinih opština što je sve ukupno ugrožavalo osnovnu likvidnost, a time i funkcionisanje lokalne uprave", istakao je Žurić, komentarišući značaj državnih garancija.

"Garancije su otvorile mogućnost kontakta sa komercijalnim bankama koje su u novim okolnostim pokazale interesovanje za kreditnim angažmanima. Međutim, svaka od opština opredijeliće se za onu koja bude dala najpovoljnije uslove", kaže Žurić.

Kreditnim sredstvima finasirat će se postojeće obaveze i omogućiti održivost sistema kroz finasiranje na duži rok, što je i bio cilj ove inicijative, ocijenio je prvi čovjek Bijelog Polja.

"U novim okolnostima opštine će imati više slobodnih sredstava čime će biti konkretnije i operativnije tokom realizacije projekata, koji će u narednom periodu biti fokusirani na smanjenju stope nezaposlenosti. Neki od njih su već u pripremi, dok će drugi omogućiti završavanje započetih infrastrukturnih projekata kojim će se Bijelo Polje potvrditi kao urbana sredina i centar sjevernog regiona", zaključio je Žurić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније