Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

10. 02. 2016. 13:08 >> 12:53

HILJADU PLUS

Produžen rok za investitore

Rok za dostavljanje zahtjeva po javnom pozivu za investitore, odnosno građevinska preduzeća za učešće u projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima Hiljadu plus stanova produžen je do 26. februara.

 

Vlada je krajem decembra prošle godine raspisala javni poziv i prvobitno pozvala građevinska preduzeća da se najkasnije do petka prijave za učešće u projektu.

Pozivom je predviđeno da kupoprodajna cijena metra kvadratnog neto površine individualnog stambenog objekta, koja se obezbjeđuje kreditnim sredstvima projekta, ne može biti veća od 1.090 eura.

Cijena neto korisne površine individualnog stambenog objekta može biti do 1,2 hiljade eura po kvadratnom metru u izuzetnim slučajevima, pri čemu korisnici koji odaberu takve objekte moraju da iz svojih sredstava doplate razliku po cijeni kvadrata.

Poziv se odnosi na građevinska preduzeća koja dostave dokaz o registraciji u Centralnom registru privrednih subjekata i listu izgrađenih objekata stambenog ili stambeno-poslovnog karaktera u posljednje četiri godine, odnosno od registracije investitora.

Investitor za učešće u projektu može ponuditi objekte za koje je izdata građevinska dozvola od 1. januara 2011. godine do zaključivanja poziva, kao i one koji su izgrađeni i/ili u skladu sa tehničkim propisima, standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta u oblasti izgradnje objekata.

Investitor može ponuditi i objekte koji su građeni i/ili projektovani u skladu sa odredbama zakona kojim se definiše izgradnja objekata, kojim su propisani uslovi za pristup i kretanje osoba smanjene pokretljivosti i u skladu sa propisima kojim se uređuje izgradnja objekata i uslovi i način obezbjeđenja nesmetanog pristupa, kretanja, boravka i rada osoba smanjene pokretljivosti ili sa invaliditetom.

U pozivu je objašnjeno da je za izgrađene objekte potrebno dostaviti tehničku dokumentaciju, revidiran glavni projekat i građevinsku dozvolu, garanciju ponude u visini od dva odsto od predračunske vrijednosti objekta, plativu na prvi poziv i izvod iz katastra nepokretnosti.

Neophodno je i dostavljanje ponude sa iznosom fiksne cijene stana po metru kvadratnom neto površine, dinamikom izgradnje, obavještenjem o početku izgradnje i izvodom iz glavnog projekta. Potrebno je dostaviti i biznis plan, lokaciju i opis projekta, plan dispozicije stambenih jedinica, opis nepokretnog inventara i opreme, ugovor o građenju i upotrebnu dozvolu.

Za objekte u izgradnji neophodno je dostaviti pismo o namjeri finansijske podrške izgradnje objekta koje izdaje banka, tehničku dokumentaciju, revidiran glavni projekat i građevinsku dozvolu, garanciju ponude u visini od dva odsto od predračunske vrijednosti objekta, plativu na prvi poziv i izvod iz katastra nepokretnosti.

Podnosilac zahtjeva dostavlja i ponudu sa iznosom fiksne cijene stana po metru kvadratnom neto površine, dinamikom izgradnje, obavještenjem o početku izgradnje i izvodom iz glavnog projekta. Potrebno je dostaviti i biznis plan, lokaciju i opis projekta, plan dispozicije stambenih jedinica, opis nepokretnog inventara i opreme i ugovor o građenju.

Investitori koji su dostavili pismo o namjeri finansijske podrške će, nakon završenog poziva, biti pozvani da u roku od 30 dana dostave bankarsku garanciju za završetak izgradnje u slučaju neispunjenja obaveza investitora ili preduzimača.

Ukoliko investitor u navedenom roku ne dostavi bankarsku garanciju, ponuda će biti odbijena kao nepotpuna. Ukoliko je u listu nepokretnosti za zemljište na kojem je izgrađen objekat upisana hipoteka, investitor će biti pozvan da u roku od 30 dana dostavi bankarsku garanciju ili drugi odgovarajući dokaz kojim se garantuje brisanje tereta. Ukoliko investitor to ne uradi, ponuda će biti odbijena kao nepotpuna.

U pozivu je objašnjeno da će se rangiranje objekata obavljati na osnovu kriterijuma prema kojima se na cijenu odnosi 60 odsto, a na ekološko i energetsko izvođenje i građevinske standarde i izvođenje projekta i podnosioca zahtjeva po 20 odsto.

Podnošenje zahtjeva i dokumentacije za učešće u projektu moće se obavljati u kancelarijama Ministarstva turizma svakim radnim danom od deset do 16 sati.

Projekat Hiljadu plus stanova u Crnoj Gori počeo je da se realizuje 2010. godine, a glavni cilj je omogućavanje građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana.

Vlada je tada subvencionirala kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou, a sada je kamata niža, 3,99 odsto.

Tokom prvog projekta Hiljadu plus, stanovi su građanima nuđeni po cijeni od 600 do dvije hiljade eura po kvadratu u zavisnosti od investitora. Ukupan broj predatih aplikacija u svim bankama koje su učestvovale u projektu iznosio je 1,1 hiljadu.

Na centralni dio Crne Gore odnosilo se 75 odsto aplikacija, dok je 25 odsto predato u sjevernom i južnom dijelu. Po uslovima povoljnijim od tržišnih, tada su od ukupno hiljadu kupljena 433 stana, a građani su sami birali banku i investitora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније