Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Dragana Žarić

11. 02. 2016. 19:52 >> 20:35
2

ULOŽIĆE 35 MILIONA

Amerikanci i Turci proširuju marinu u BD

Partnerstvo između američke Strateks i turske Doguš grupe, koje podrazumijeva modernizaciju i proširenje marine u Budvi, doprinijeće da se taj grad pozicionira u sam vrh turističkih destinacija na Mediteranu, kazali su predstavnici tih kompanija. Poručili su da će učiniti sve što treba da bi se očuvalo istorijsko, arhitektonsko i kulturno nasljeđe Budve.

Ugovorom koji je danas potpisan u "Capital Plaza" centru predviđeno je da se izgradi nautička destinacija sa pet zvjezdica, koja bi radila tokom cijele godine. Početna investicija vrijedna je 35 miliona eura. Planirano je da kapacitet marine bude 600 vezova.

Ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, kazao je da je projekat specifičan, budući da se radi u neposrednoj blizini Starog grada.

„Projekat sprovodi ozbiljna svjetska kompanija koja upravlja sa oko 20 marina u Evropi. Dodatno uliva optimizam to što se radi o investitorima koji i te kako vode računa o kulturnoj baštini. Siguran sam da je ovo još jedan korak naprijed u obogaćivanju turističke ponude, otvaranju novih radnih mjesta, kao i podsticaj za preduzetništvo“, kazao je Gvozdenović.

On je dodao da je ovim projektom, ali i onima koji su već realizovani, kao što su marina u Kotoru, Luštica bej, Portonovi, Crna Gora počela da gradi imidž važne nautičke destinacije.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da očekuje da će marina biti prepoznata svuda.

„Vjerujem da će izgradnja ove marine biti podstrek da uskoro dobijemo partnera i za marinu u Baru“, kazao je Brajović.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip, smatra da će saradnja privatnih kompanija iz Turske i Amerike uticati i na jačanje državnih odnosa sa Crnom Gorom.

„Turska snažno podržava ekonomski razvoj Crne Gore i sve je više turskih kompanija koje odlučuju da investiraju u vašu zemlju. Pomenuo bih prozvodnju čelika, ugostiteljstvo, saobraćaj, infrastrukturne projekte...“, kazao je ambasador te zemlje.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, ocijenila je da transparentnost investitora stvara povoljan ambijent za buduća ulaganja.

„Partnerstvo Strateksa i Doguš grupe stvoriće destinaciju tzv. pet sidara, što znači da će biti posjećena tokom cijele godine“, poručila je Uehara.

Predsjednik Doguš grupe, Ferit Šahenk, kazao je da je kompanija „D-Marin“ projekat zamislila još 2012. godine, te da su svjesni kakvu imaju odgovornost.

„Trudićemo se da vas iznenadimo novim poslovnim investicijama u Crnoj Gori i da društveno odgovornim  projektima budemo dio vaše divne zemlje“, kazao je Šahenk.

Predsjednik Strateks grupe, Nil Emilfarb, rekao je da je za njih Doguš grupa više od partnera, te da imaju iste ciljeve.

„Imamo priliku da stvaramo modernu Budvu, ali i da nudimo nove poslove“, kazao je Emilfarb.

On je kao primjer za društveno odgovorno poslovanje Strateksa naveo pomoć koju pružaju avganistanskom narodu, doniranjem hrane.

Ugovor o partnerstvu se nadovezuje na realizovani sporazum o upravljanju marinom koji su prošle godine potpisali "Dukley" marina i "D-Marin", koja posluje u okviru Doguš grupe.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније