Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 05. 2013. 12:42 >> 12:41

POTENCIJALNI INVESTITORI

Kinezi se pripremaju za investiranje u CG

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović razgovarao je sa predstavnicima kineske državne kompanije China State Construction Engineering Corporation, koji su istakli da sada „prikupljaju informacije, nakon čega će uraditi analizu i odabrati projekte za realizaciju i naći modele finansiranja“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Gvozdenović je upoznao potencijalne investitore sa isplativošću ulaganja, navodeći da su „stvoreni planski preduslovi za realizaciju investicija, u vrijednosti do 25 milijadi eura, te da bi u narednom periodu trebali pronaći finansijski model  sposoban da podrži pomenut iznos investicija“.

 

 

Prvi čovjek Ministarstva upoznao je sagovornike sa procjenama WTTC-a, po kojima bi prihodi od turizma u 2023.godini  trebali da iznose oko 1 milijardu i 900 miliona eura, a stopa rasta turizma, ključne razvojne grane Crne Gore 8,7 odsto.

- Crna Gora se mora otvoriti i za druga tržišta poput Indije i Kine, što je započeto formiranjem Unije asocijacija turističkih agencija Jugo-istočne Evrope tj. šest država regiona i potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom nastupu i jedinstvenoj ponudi na svim dalekim tržištima navodi se u saopštenju PR službe Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ministar je istakao da će dio projekata biti realizovan u saradnji sa privatnim sektorom, za koji su kineski predstavnici pokazali najviše ineteresovanja i da je realno očekivati njihovo dodatno interesovanje za realizaciju projekata.

Gvozdenović je ocijenio da kineske firme osim uloge izvođača radova mogu biti i značajni investitori i da Crna Gora prestavlja zemlju ozbiljne perspektive u kojoj je prisutno 107 investitora iz različitih zemalja, te da bi dolazak ozbiljnog kineskog investitora bio dobar kako za Crnu Goru tako i za region, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik za prekogranične poslove Dai Longven istakao je da su se predstavnici kineske kompanije uvjerili da Crna Gora posjeduje izuzetne turističke potencijale, te pokazao zaintersovanost za realizaciju projekata iz oblasti turizma, infrastukture, energije i agrokulture.

Longven je naglasio da je njihova kompanija najveća u Kini i da imaju dosta međunarodnog iskustva u realizaciji velikih turstičkih projekata (Bahama resorts) ali i u Kini takođe, te da su uvidjeli da u Crnoj Gori postoji veliki prostor za privredni rast.

On je pojasnio da je cilj njihove delagacije da sakupe informacije, nakon čega će uraditi analizu i odabrati projekte za realizaciju i naći modele finansiranja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније