Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 05. 2013. 12:44 >> 12:44

OČEKIVANJA CBCG

Rast zavisi od stranog kapitala

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini će najviše zavisiti od priliva stranog kapitala, ponude kredita i opšteg stanja u bankarskom sektoru i u metalskoj industriji, smatraju u Centralnoj banci.

Iz CBCG napominju da je kretanje svih tih faktora nezahvalno prognozirati ali će priliv kapitala, glavni pokretač privrede prethodnih nekoliko godina, svakako zavisiti od situacije na međunarodnim tržištima odnosno od spremnosti stranih investitora da ulažu, ali i od stanja zaduženosti domaćih sektora i njihove tražnje za kreditima.

„Govoreći o kupovini nekretnina, pitanje je u kojoj su mjeri neprodate nekretnine atraktivne stranim kupcima. Što se tiče spremnosti banaka da kreditiraju, nerealno je očekivati da će se oprezne politike banaka bitnije promijeniti tokom ove godine, čemu značajno doprinosi i dalje relativno visok udio loših kredita“, navedeno je u Izvještaju Centralne banke o stabilnosti cijena i finansijskog sistema za prošlu godinu.

Stanje u metalskoj industriji će, kako se dodaje, najviše zavisiti od razvoja situacije sa Kombinatom aluminijuma, što je vrlo teško predvidjeti.

Iz CBCG podsjećaju da se prema prognozama stranih institucija, može očekivati blagi rast u ovoj godini.

„Međutim, stopa rasta od 1,5 odsto, ako se uzme prognoza Međunarodnog monetarnog fonda kao reprezentativna, nije zadovoljavajuća za crnogorsku ekonomiju, imajući u vidu trenutnu razliku u nivou životnog standarda u odnosu na zemlje EU, prema kojima crnogorsko društvo nastoji da konvergira, iako u odnosu na region Crna Gora stoji solidno“, ocijenili su predstavnici CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније