Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z. [ Mina Business ]

27. 06. 2016. 14:11 >> 15:51
3

"NIJE U SKLADU SA ZAKONOM"

Vujović: Poništiti javni poziv za Buljaricu

Javni poziv za učešće na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije Buljarica treba poništiti ili dati na razmatranje parlamentu, jer njegova sadržina nije u skladu sa ostalim važećim zakonskim propisima i javnim interesom, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

On je kazao da sadržina javnog poziva koji je objavljen polovinom maja, sa mogućnošću dostavljanja ponuda do 18. jula, nije u skladu sa Odlukom o planu privatizacije za ovu godinu.

„Odluka decidno navodi da je javni poziv trebalo da bude strukturiran na način da obuhvata samo prodaju zemljišta u svojini države, odnosno opština Bar i Ulcinj, kao i dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma u zoni morskog dobra”, naveo je Vujović u saopštenju.

U stavci 'imovinski odnosi', kako je objasnio, jasno je naznačeno da je predmetno zemljište u svojini države i opština Bar i Budva, kao i da se lokalitet nalazi u zahvatu Nacta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i Nacrta detaljnog urbanističkog plana Buljarica I.

“I samom sadržinom javnog poziva propisano je da cjelokupni zahvat lokaliteta Buljarica obuhvata prostor površine od oko 17 miliona metara kvadratnih, a namjerava se prodaja i zakup ovog prostora prije usvajanja navedenih prostorno-planskih akata kojima se zapravo utvrđuje javni interes”, rekao je Vujović.

On je podsjetio da je Vlada na sjednici 21. aprila razmotrila Nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta Buljarica, Izvještaj o radu Tenderske komisije i Informaciju o prenosu raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu.

„Ništa od navedenog, i pored brojnih zahtjeva i urgencije, nije dostavljeno na uvid potpredsjedniku Vlade“, kazao je Vujović.

Time se, kako tvrdi Vujović, krši Zakon o državnoj imovini kojim se raspolaganje imovinskim pravima na stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini obavlja bez znanja javnosti i tom postupku neosnovano određuje stepen tajnosti.

„Ovakav odnos onemogućava i praćenje i kontrolu korišćenja javnih resursa čime se direktno krši Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, predmet prodaje obuhvata nepokretnosti na kojima su kao vlasnici i suvlasnici sa državom upisai pojedinci, i na kojima su upisane brojne zabilježbe zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteke i koncesije.

„Na predmetnim nepokretnostima nijesu riješena pitanja imovinsko-pravnih odnosa, iako je Odlukom predviđeno da će dinamika pripreme tenderske dokumentacije zavisiti od tog procesa“, dodao je Vujović.

On je poručio da je, shodno tome, moguće i kršenje odredbi zakona o eksproprijaciji, svojinsko-pravnim odnosima i obligacionim odnosima.

„Zbog nedostavljanja Informacije o prenosu prava raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu i Odluke Skupštine Opštine Bar, zatražio sam od skupština opština Budva i Bar odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnostima na Vladu”, rekao je Vujović.

On je poručio da zbog nedostavljenog Izvještaja o procjeni vrijednosti nepokretnosti, koji je izradila Uprava za nekretnine u saradnji sa neimenovanim ovlašćenim procjeniteljima, sumnja da vrijednost nepokretnosti obuhvaćenih javnim pozivom znatno prevazilazi ponuđeni iznos od 108,76 miliona eura.

“Nakon usvajanja prostorno-planske dokumentacije vrijednost predmetnih nepokretnosti znatno bi bila uvećana i ona bi uslovila da Skupština na predlog Vlade treba da odluči o daljem procesu valorizacije lokaliteta Buljarice”, zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније