Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 05. 2013. 12:30 >> 12:49

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Poslodavci da se prijave za subvencije

Zavod za zapošljavanje objavio je danas javni poziv za dodjelu subvencija poslodavcima koji zaposle mlade do 25 godina na sezonskim poslovima, u okviru projekta Zaposlimo naše.

Za projekat subvencioniranja obezbijeđeno je 250 hiljada eura, a njegova realizacija počeće 1. juna i trajaće do 30. septembra.

Subvencija za osobe koje nemaju nikakva radna iskustva i koje nijesu nigdje radile će iznositi 100 EUR, dok će se sa 80 eura subvencionirati oni koji već imaju neka radna iskustva.

Zahtjev za dodjelu subvencija može se podnijeti i za period manji od mjesec, a visina subvencije će, u tom slučaju, zavisiti od dužine subvencionisanog perioda.

„Poziv za dodjelu subvencija poslodavcima za nova zapošljavanja mladih na sezonskim poslovima, predstavlja jednu od aktivnih mjera za stimulisanje sezonskog zapošljavanja“, saopštili su iz ZZZ.

Projekat bi, kako je objašnjeno, trebalo da doprinese većem zapošljavanju osoba ispod 25 godina, učešću domaće radne snage na sezonskim poslovima, kao i sticanju radnog iskustva kod mladih za vrijeme i neposredno nakon završetka školovanja.

Pravo na subvencije imaju poslodavci koji zaposle osobu ispod 25 godina, koja je državljanin Crne Gore i nije bila u radnom odnosu posljednjih šest mjeseci.

Subvencije će dobiti i poslodavac koji sa novozaposlenim zaključi ugovor o radu na period od početka juna do kraja septembra i prijavi zasnivanje radnog odnosa u Poreskoj upravi.

Iz Zavoda je objašnjeno da se subvencioniranje se odnosi na zapošljavanje na obavljanju sezonskih poslova u turizmu.

Poslodavac je obavezan sa dostavi zahtjev za isplatu subvencije, kopiju ugovora o radu sa novozaposlenim, kao i njegove radne knjižice i prijavu o zasnivanju radnog odnosa iz Poreske uprave.

Iz ZZZ su naveli da odluku o dodjeli subvencije poslodavcima donosi direktor nadležnog Biroa rada, najkasnije pet dana od podnošenja zahtjeva. Subvencija se islaćuje za radni odnos do 30 dana, dok se za onaj duži od mjesec podnosi novi zahtjev.

„Poslodavci za jednu istu osobu ne mogu koristiti subvencije po osnovu projekta i Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih“, objašnjeno je iz ZZZ.

Poslodavac je u u slučaju prijevremenog raskida ugovora o radu sa novozaposlenim dužan da u roku od pet dana obavijesti nadležni Biro rada. U slučaju da korisnici subvencija ne ispune obaveze definisane projektom, dužni su da vrate iznos.

Iz ZZZ u najavili da će za vrijeme projekta blagovremeno izvještavati o njegovim rezultatima i dodijeljenim subvencijama.

(Mina business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније