Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2016. 19:30 >> 19:10

SOCIJALDEMOKRATE PORUČILE

Što prije usvojiti zakon o "švajcarcima"

Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure treba što prije usvojiti, kako bi se otklonila evidentna nepravda koju je klijentima učinila Hypo Alpe Adria banka (HAAB), smatraju Socijaldemokrate Crne Gore.

“Zakon treba što prije usvojiti, ali na način da sve njegove odredbe budu pravno valjane i primjenjljive, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se zatekli nakon usvajanja važećeg zakona, koji se u značajnim djelovima ne primjenjuje”, navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Predložene izmjene zakona, kako su podsjetili, na sjednici parlamenta u petak nijesu dobile potrebnu većinu prisutnih poslanika, zbog neprihvatanja svih sugestija od Centralne banke (CBCG), ali i nedovoljno dobre koordinacije među političkim partijama unutar parlamenta, kao i između Skupštine, vrhovne monetarne institucije i Ministarstva finansija.

“Vjerujemo da u parlamentu postoji apsolutno raspoloženje da se trajno riješi ovaj problem. Preduslov za to je da u taj zakon budu doslovno unijeti predlozi CBCG, koja će i da vrši nadzor nad njegovom primjenom”, zaključiuje se u saopštenju.

Skupština u petak veče nakon ponoći nije usvojila u načelu predložene izmjene i dopune zakona, koji je podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega, koji su nakon toga napustili skupštinsku salu. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

Predsjednik Skupštine, Darko Pajović, najavio je da će se najvjerovatnije večeras ponovo raspravljati o predloženim izmjenama i dopunama zakona, nakon što je to zatražila opozicija.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније