Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

11. 09. 2016. 08:46   >>  13:32 1

GVOZDENOVIĆ PORUČIO

Ne isplati se ne legalizovati kuću

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović ocjenjuje da će primjena Zakona o regularizaciji nelegalno sagrađenih objekata, kojih u Crnoj Gori ima oko sto hiljada, donijeti višestruku korist za državu, lokalne uprave i građane. Zakon, kako objašnjava, ne predviđa rušenje kuća, već njihovo pravno regulisanje. Građani tako, kaže on, dobijaju „čiste“ papire za svoje objekte, čija će vrijednost biti uvećana 30-40 odsto.

Gvozdenović objašnjava da je projekat koncipiran tako da nema logike da ne uđete u proceduru, jer ćete, i ako ostanete van njega, biti u obavezi da plaćate sličnu ili veću sumu novca. 

„Predlogom zakona predviđen je rok od 270 dana za podnošenje zahtjeva, što je, vjerujemo, više nego dovoljno. Može se očekivati da se određeni broj građana neće prijaviti, a u tim slučajevima predviđeno je plaćanje posebne godišnje naknade. Takođe, shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti opštine su dužne da sprovode mjere poreske destimulacije nelegalnih graditelja da zadrže status kvo svojih objekata. Tačnije, Zakonom o porezu na nepokretnosti predviđeno je uvećanje poreske stope za objekte izgrađene suprotno zakonu: za 50 odsto za objekte osnovnog stanovanja i čak do 100 odsto uvećanje poreske stope za sekundarne objekte, rezidencijalne ili poslovne. Primjenom ovih mjera nelegalni graditelji će se stimulisati da uđu u proces, jer visina poreza i ostalih naknada biće kumulativno veća od iznosa predviđenog procesom regularizacije“, kazao je Gvozdenović za Pobjedu.

Moći će da se plati na rate. „Za objekte primarnog stanovanja predloženo je plaćanje naknade za komunalno opremanje u 240 rata, a za ostale u 120. Pored ove obaveze, predviđeno je plaćanje i naknade za legalizaciju u iznosu od 20 odsto od iznosa utvrđene komunalne naknade. No, od nje su izuzeti objekti primarnog stanovanja. Motiv uvođenja ove naknade jeste kažnjavanje onih koji su gradili suprotno zakonu, a nijesu gradili krov nad glavom“, objasnio je on.

Gvozdenović je istakao i da novo rješenje onemogućava legalizaciju objekata u zaštićenim zonama. 

„Prosto je uvaženo činjenično stanje, kako bi zakon bilo moguće implementirati. Ti objekti neće biti legalizovani, već će dobiti status privremenih objekata i plaćati posebne naknade državi do trajnog rješenja svog statusa. Njihov privremeni status je vezan za plan privremenih objekata koji će biti oročen na tri godine“, kazao je Gvozdenović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније