Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 06. 2013. 15:51 >> 15:51

POTRENO JOŠ ANALIZA

CBCG: Veći PDV, veća inflacija

Najavljeno povećanje stope poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, prema trenutnim projekcijama Centralne banke, uticalo bi na inflaciju u Crnoj Gori u rasponu od 0,5 do 0,8 odsto, saopštio je guverner Milojica Dakić.

CBCG je za ovu godinu projektovala stopu inflacije od 1,5 do 3,5 odsto. On je, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je razmatrao prošlogodišnji izvještaj o radu CBCG, kazao da je zbog brzine donošenja odluke o povećanju PDV-a, potrebna jedna potpunija analiza.

Odbor je prilikom glasanja o izvještaju imao podijeljen stav, odnosno nije imao većinu da predloži Skupštini njegovo usvajanje, jer se po pet poslanika izjasnilo za i protiv njega.

Dakić je, obrazlažući izvještaj, saopštio da su ekonomska kretanja u Crnoj Gori u prošloj godini bila pod jakim uticajem međunarodnog okruženja.

„Rast bruto domaćeg proizvoda koji je bio predviđen na nivou od dva odsto, redukovan je u drugoj polovini godine na 0,5 odsto. Inflacije je bila na nivou od 5,1 odsto, što je znatno više od one u eurozoni“, naveo je Dakić.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, smatra da je teško očekivati oporavak u bankarskom sektoru, ako on ne daje podršku realnom.

On je dodao da se hitno mora rješavati problem nekvalitetnih kredita, koji su u prošloj godini iznosili 320 miliona eura, kao i onih koji kasne sa otplatom, u iznosu od 440 miliona eura.

Damjanović se posebno osvrnuo na mikrofinansijske institucije, koje su, prema izvještaju CBCG, u prošloj godini izdale 29,6 miliona eura kredita i ostvarile pozitivan finansijski rezultat od 2,4 miliona eura.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, ocijenio je da banke jesu stabilne, ali da postoji problem, jer je privreda nezadovoljna ponašanjem banaka.

„Sve je nepovoljniji položaj realnog sektora u odnosu na banke“, tvrdi Bojanić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније