Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavili: I. P./P.R. ]

05. 11. 2016. 19:11 >> 19:25
10

LAZOVIĆ U RIGI

CG među najperspektivnijim u regionu

Crna Gora je jedna od najperspektivnijih država na Balkanu, a jedan od razloga za to je i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama, kazao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

On je, govoreći na Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji se održava u Rigi, ocijenio da se zahvaljujući susretima u okviru mehanizma 16+1 pokreće se sve više praktičnih i konretnih projekata saradnje.

„Crna Gora, koja ove godine obilježava deceniju uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, orijentisana je na unaprjeđenje budućih odnosa i podizanje crnogorsko-kineskog partnerstva na veći nivo“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, od obnove svoje državnosti Crna Gora je prioritetno posvećena ekonomskom razvoju i dinamično korača ka Evropskoj uniji.

„Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo jednu od najperspektivnijih država na Balkanu“, rekao je Lazović.

Crna Gora je, kako je naveo, u proteklih deset godina, ostvarila odličan tempo rasta po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,2 odsto, i u značajnoj mjeri uspjela da relativizuje negativne eksterne uticaje ekonomske krize.

„Prije deset godina smo bili na 30 odsto evropskog prosjeka po pokazatelju BDP/stanovniku po kvalitetu kupovne moći, a danas smo na između 41 i 42 odsto“, precizirao je Lazović.

Kako je kazao, razlog takvom uspjehu je svakako i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama.

„Crna Gora je faktički članica NATO-a, dok pregovori za člansto u EU teku planiranom dinamikom. U periodu pred nama, očekuje se ubrzanje ekonomskog rasta i povećanje životnog standarda građana na nivou razvijenih evropskih država“, naveo je Lazović.

On je rekao da ovogodišnji Samit pokazuje da se praktična saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nalazi na novoj istorijskoj polaznoj tački, i da ideje, projekti i planovi, koji su do sada bili samo na papiru, polako počinju da postaju dio realnosti.

„Dobar primjer za to je Crna Gora u kojoj se realizuje jedna od najvećih investicija u okviru mehanizma 16+1. Izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori i prvog koji gradi kineska kompanija“, kazao je Lazović.

On je najavio spremnost Crne Gore za produbiljivanje saradnje kroz nastavak gradnje autoputa i realizaciju sljedeće dionice od Mateševa do Andrijevice na temelju javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog finansijskog obrasca, koji bi svima odgovarao.

Prema njegovim riječima, Crna Gora veliku šansu i dodatnu mogućnost za ekonomsku saradnju vidi u projektu “ Jedan pojas, jedan put“.

„Ono što je za nas posebno značajno je da put vodi do Jadranskog mora i luka na Jadranu, što svakako posmatramo kroz mogućnost za razvoj crnogorske luke Bar i industrijskog parka u okviru nje“, kazao je Lazović.

On je ukazao i na značaj rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge od Bara do Beograda, i na taj način povezivanje sa evropskom željezničkom mrežom.

„Realizaciju ovog projekat vidimo kroz proširenje već ugovorenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Budimpešta-Beograd, za koji se očekuje da će zvanično početi sredinom naredne godine“, rekao je Lazović.

On je ocijenio da bi nastavak projekta prema luci Bar imao veliki komercijalni, ali i nacionalni značaj za sve tri zemlje, i bio dodatni podsticaj državama Centralne i Jugoistočne Evrope, što bi uticalo na rast turizma, povećanje transporta roba i usluga, kao ukupne ekonomske i investicione saradnje.

Lazović je kazao da ulaganjem napora u unaprjeđenje infrastrukture i pojednostavljivanjem procedura koje će podsticati dolazak turista iz Kine, Crna Gora očekuje značajan priliv kineskih turista u skorijoj budućnosti.

On je dodao da Crna Gora prepoznaje veliki potencijal i u ulaganjima u oblasti poljoprivrede.

Lazović je istakao da predložene Riga smjernice, kao i Deklaracija tri mora i nova inicijativa Baltičke povezanosti, predstavljaju više nego dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan motor budućem ekonomskom razvoju.

„Slijede godine napornog rada i truda na putu ka dostizanju većeg ekonomskog rasta, ali vjerujem da nam na tom putu regionalna saradnja i inicijative poput ove mogu biti od velike koristi“, zaključio je Lazović.

"Uznapredovala saradnja CG i Kine"

Saradnja Crne Gore i Kine uznapredovala je naročito u ekonomskom dijelu, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Vujica Lazović.

On je, nakon sastanka sa kineskim premijerom, Li Kećijangom, u okviru Petog samita šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine u Rigi, rekao "da smo itekako zadovoljni što u okviru mehanizma 16+1 Crna Gora ima posebno značajnu poziciju".

"Razgovarali smo o predstojećim projekatima, zainteresovanosti Kineza za drugu dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice kroz privatno-javno partnerstvo, za rekonstrukciju željeznice Budimpešta-Bar, dio kroz Crnu Goru", rekao je Lazović.

Najavio je mogućnost valorizacije Luke Bar.

"Kina prepoznaje Jadransko more kao jedan od značajnih punktova za duistribuciju svoje robe na tržište Evropske unije", kazao je Lazović.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније