Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 06. 2013. 16:18 >> 16:20

UMJESTO PDV-A

MANS: Naplatiti dug

Ukoliko Vlada Crne Gore naplati dugove koje neke od najvećih kompanija imaju prema državnom budžetu, odluka o povećanju Poreza na dodatu vrijednost bi bila obesmišljena imajući u vidu da ukupni dugovi pojedinih kompanija daleko premašuju iznos sredstava koja se očekuju od uvećanja PDV-a, navodi se u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

„Prema podacima iz finansijskog izvještaja Elektroprivrede, ova kompanija duguje budžetu Crne Gore čak 11,3 miliona eura po osnovu doprinosa za zarade, kao i oko 2,7 miliona eura po osnovu poreza na zarade. U ovom izvještaju se navodi i da je carinski dug ove kompanije 22,6 miliona eura, što ukupno premašuje iznos od 35 miliona eura“, navode u MANS-u.

U toj NVO kažu da je Vlada, umjesto da na taj način popuni rupe u budžetu, odlučila da teret spašavanja KAP-a prebaci na građane.

„Primjer EPCG jeste najektremniji primjer toga kako je država dozvolila da se ogromna sredstva ne sliju u budžet, i kako pokušavajući da spasi jednog tajkuna, apsolutno štedi od zakonskih obaveza drugu tajkunsku kompaniju, naravno prebacujući cijeli teret na građane", kažu u MANS-u.

Ističu da bi naplata samo carinskog duga od desetak najvećih dužnika, u popunosti obesmislila vladine razloge za uvođenje veće stope PDV-a i obezbijedila da se blizu 40 miliona eura slije u budžet Crne Gore.

U toj NVO kažu da su najveći carinski dužnici: EPCG, Regionalni vodovod sa 3.8 miliona eura, Kombinat aluminijuma sa 1.7 miliona, Štrabag 1.3 miliona, Montenero airlines sa 803.000 eura, Vektra 788.000, Gintaš M sa 524.000 eura, B&S Rožaje sa 217.000 eura, Ministarstvo prosvjete 209.000 eura, te Montenegro bonus koji duguje 155.000 eura. Navode i da Uprava carina sama sebi duguje 178.000 eura.

„Ozbiljna država koja počiva na vladavini prava bi prije odluke o povećanju PDV-a, prvo sagledala ukupne dugove prema budžetu i naplatila postojeće obaveze. MANS još jednom poziva Vladu Crne Gore da prije uvođenja "poreza na KAP" naplati postojeće poreske obaveze od kompanija koje je joj duguju na desetine miliona eura i time povrati fiskalnu stabilnost, a ne da po ko zna koji put teret svojih loših odluka prebaci na građane“, poručuju iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније