Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

23. 01. 2017. 08:25 >> 08:01
1

PEJOVIĆ ZADOVOLJAN

U Boksite uloženo 13 miliona

Kompanija Uniprom metali do sada je u nikšićke Rudnike boksita uložila 13 miliona eura na kopove, infrastrukturu objekata i opremu, kao i pripremu jamske eksploatacije, saopštio je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

 

On je naveo da u Boksitima trenutno radi 150 radnika, koji su zaposleni u kompaniji Uniprom metali i kod podizvođača, dok prosječna neto zarada iznosi 770 eura.

Pejović je kazao da će u ovoj godini željezničko preduzeće Montecargo od Rudnika boksita imati prihode od oko 5,64 miliona EUR, a Luka Bar 5,5 miliona eura.

“U ovoj godini ćemo se posvetiti eksploataciji rude u planiranim količinama. Do sada je izvađeno 600 hiljada tona, a naša kompanija je uplatila 300 hiljada eura koncesione naknade državi za prošlu godinu. Plate zaposlenima u Boksitima su isplaćivane redovno i to na puni neto iznos, kao i svi porezi i doprinosi koji su obavezni”, rekao je Pejović Pobjedi.

 On je naevo da je prosječna neto zarada 770 eura i da se na taj iznos plaćaju porezi i doprinosi prema državi, u punom iznosu.

 Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. godine kupila Rudnike boksita.

“Nakon preuzimanja susreli smo se sa totalno devastiranim rudnikom, čiji su resursi bili uništeni pogrešnom eksploatacijom. Tokom prošle godine najviše vremena smo potrošili na sanaciju i pribavljanje eksploatacionih polja, radilo se na rudarskim projektima i uvođenju standarda, na čemu se kontinurano i sada radi”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, kompaniji su do sada prioritet bile investicije, kako bi tek mogla početi sa ostvarenjem pravog profita.

Pejović je naveo da još nemaju proizvodnju u planiranim kapacitetima, ali je ipak važna činjenica da u Rudnicima boksita trenutno radi 150 radnika, kako zaposlenih u kompaniji Uniprom metali tako i kod podizvođača.

“Nastavićemo sa investicijama u ovoj godini i raditi na povećanju proizvodnje. Sigurni smo da smo postavili prave ciljeve i da je njihova realizacija neminovna. Već je stigao jedan dio opreme neophodne za povećanje proizvodnje, a očekuje se i ostatak”, saopštio je Pejović.

On je dodao da će u lancu poslovanja Rudnika boksita značajan dio poslova obavljati i željeznička kompanija Montecargo s kojom je sklopljen ugovor o prevozu 1,2 miliona tona, kao i Lukom Bar za prijem, istovar i otpremu boksita u brodove kojima će se obavljati prevoz do krajnjeg korisnika.

“U ovoj godini Montecargo će od Boksita imati prihode od oko 5,64 miliona eura, a Luka Bar 5,5 miliona”, kazao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније