Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

08. 02. 2017. 17:33 >> 17:14
1

DUGUJU 30 MILIONA

Taksisti traže način da plate porez

Crnogorski taksisti, samostalni preduzetnici, njih 1,5 hiljada predložiće, prema riječima njihovih predstavnika, nadležnim institucijama prihvatljiv model reprograma poreskog duga, kako bi ostvarili pravo na liječenje i penzijski staž i uveli poslovanje u legalne tokove.

Predstavnik Saveza taksi udruženja Podgorica, Vesko Bijelić, kazao je da su taksisti samostalni preduzetnici spremni za iznalaženje rješenja za plaćanje poreskog duga, uprkos nagomilanim problemima u kojima se nalaze, od prisustva nelojalne konkurencije, enormnog broja divljih taksista, do uskraćene kontrole nadležnih.

"Sagledavajući položaj i materijalnu situaciju 1,5 hiljada samostalnih taksista preduzetnika na nivou Crne Gore, nudimo konkretan predlog izmirenja poreskih dugovanja, a to je uplata poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za posljednjih pet godina, zamrzavanje obaveza za PIO preko pet godina uz mogućnost da taksi preduzetnici koji žele da uplate, to i učine, kao i plaćanje na 60 mjesečnih rata uz učešće od deset odsto i otpis postojeće kamate", precizirao je Bijelić.

On je, na konferenciji za novinare, saopštio da je na njima kao građanima Crne Gore u interesu da budu uvedeni u legalne tokove, zbog čega mole da se njihove trenutne mogućnosti sagledaju i da im država izađe u susret.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, rekao je da je suština da je Poreska uprava (PU) tražila da oni izmire poreski dug za deset godina.

"Zakon o poreskoj administraciji predviđa da poreski dug zastarijeva poslije pet godina, tako da je u njihovom interesu da ga uplate, jer doprinosi za PIO ne zastarijevaju", naveo je Keković.

Taksisti za to, kako je kazao, nemaju novca i ovom njihovom modelu prihvatljiv je zakonski okvir da za pet godina podmire poreze i doprinose za PIO, ali da ne podmiruju doprinose za zdravstvo, jer se oni nijesu liječili, niti su mogli da ovjere zdravstvene knjižice.

On je podsjetio da je Skupština nedavno usvojila Zakon o reprogramu duga, čime se omogućuje svi poreskim dužnicima da na 60 rata izmire dug.

"Uputili smo pismo ministru finansija Darku Radunoviću kako bi mu predočili model reprograma duga, kako bi dobili pravo na liječenje i ostvarili penzijski staž. Crnogorski taksisti taj model vide kao moguć, što je potkrijepljeno uslovom da na tržištu taksi usluga prestane da postoji nelojalna konkurencija, jer će jedino na taj način taksisti koji legalno obavljaju posao moći da izmire te obaveze", smatra Keković.

Predstavnik primorskih udruženja taksista, Borislav Pavlović, kazao je da su formirali 2004. godine Savez taksita Crne Gore koji je radio na tim pitanjima.

"Nije bilo sluha od nadležih institucija za naše probleme. Do 2008. godine imali smo prijeme kod nadležnih institucija, ali ostalo je sve na tome. Sada smo u ovoj situaciji", rekao je Pavlović.

On je naveo da je reprogram za njih prihvaljtiv u dijelu koji mogu da ispoštuju.

"Ko radi od taksija, nijedan od ovih ponuđenih uslova nema načina da ispoštuje, i pored sve volje", ocijenio je Pavlović.

On je naveo da nemaju tačan podatak o ukupnom iznosu duga taksista, već okvirni, jer je za svaku godinu poseban iznos.

"Na primjer, jedan taksista od 2013. godine, kada je promijenjena osnovica i došlo se do podnošljivog iznosa, duguje 670 EUR na godišnjem nivou poreza i doprinosa paušalno. Međutim, pominje se naš otpis od 2006. godine kada je taj iznos bio 1,79 hiljada", precizirao je Pavlović.

Prema procjeni PU je, kako je saopštio, taj dug oko 30 miliona.

"Mi tražimo samo da se omoguće legalni uslovi za rad, jer u suprotnom džabe prihvatamo ovaj model", dodao je Pavlović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније