Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

24. 03. 2017. 18:02 >> 17:36

SEKULIĆ U BERANAMA

Za nova unaprjeđenja biznis ambijenta

Ministarstvo ekonomije će, kroz različite inicijative prema drugim insituticijama, pokrenuti mogućnost unaprjeđenja biznis ambijenta i poslovanja, u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za privrednike, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona se danas, u okviru Biznis karavana koji je organizovan u Beranama, sastala sa privredicima i posjetila biznis zonu Rudeš, Regionalni biznis centar, kao i Rudniku mrkog uglja.

“U cilju stvaranja što povoljnijih uslova za privrednike, prvi korak jeste da saslušamo jedni druge, a drugi da Ministarstvo, kroz različite inicijative prema drugim insituticijama, pokrene mogućnost unapređenja biznis ambijenta i poslovanja”, kazala je Sekulić.

Ona je ocijenila da preduzeća koja su posjetili imaju dobru perspektivu.

"Preduzeća koja smo danas obišli su preduzeća pred kojima je jako dobra perspektiva i od kojih u periodu pred nama možemo očekivati njihovu punu aktivnost“, smatra Sekulić.

Današnja posjeta je, prema njenim riječima, tek početak, i Ministarstvo ekonomije će u narednom periodu češće boraviti u toj, ali i drugim, posebno sjevernim opštinama.

"A sve to kako bismo zaista bili u prilici da sagledamo na koji način možemo pomoći preduzećima i građanima sjevernog regiona, kako bi podigli nivo života i njihove ekonomske moći“, kazala je ministarka Sekulić

Izvršni direktor Rudnika mrkog uglja u Beranama, Uglješa Vučinić, kazao je da Rudnik danas zapošljava preko 150 radnika, da ostvaruje proizvodnju na mjesečno niovu oko pet hiljada tona i da je već neko vrijeme u projektima izrade mehanizovanog otkopavanja u Rudniku.

Kako je naveo, planiraju da povećaju proizvodnju i broj zaposlenih. 

“Ono što je neophodno i što očekujemo, s jedne strane od Ministarstva ekonomije i Vlade, a s druge strane od lokalne samouprave, jeste da imamo dugogodišnju saradnju sa Elektroprivredom Crne Gore po pitanju ugovora o isporuci uglja, i poseban tretman po pitanju poreza i doprinosa naših zaposlenih, zato što smatram da u jednoj državi nije stid reći da treba pomoći rudare koji rade u jamskoj eksploataciji 200 metara ispod zemlje“, kazao je Vučinić.

Treća stvar koja je, kako je dodao, od vitalnog značaja jeste da, zajedno sa Vladom, Ministarstvom i lokalnom samoupravom, pokušaju da izgrade jedan termoenergetski objekat u Beranama, koji bi najviše značio sjevernom regionu – Beranama, Rožajama, Bijelom Polju i okruženju.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da se Berane, kao i svaka druga opština, raduje nekom novom početku i da vjeruje da je upravo Biznis karavan jedan konkretan početak stvaranja boljih uslova za privrednike u tom gradu.

"I da Berane, koje je inače bilo poznato kao jedan privredni i industrijski grad, ponovo dođe u onu fazu koja će otvarati nova radna mjesta i kada će privreda, bez obzira u kom obliku – mala ili srednja preduzeća, početi da funkcioniše. Da će se dogoditi jedna privredna aktivnost“, kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, današnju posjetu su odlikovali veoma konkretni razgovori sa privrednicima.

"Kada je u pitanju Rudnik uglja, i tu očekujemo dobru komunikaciju Ministartsva ekonomije i Rudnika, uz našu ulogu kao opštine, da damo jedan novi podstrek i dođemo do novih radnih mjesta u Rudniku i tako pomognemo jednom značajnom privrednom subjektu da bude od koristi kako opštini, tako i državi.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), jučerašnjom posjetom Bijelom Polju pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi u direktnoj komunikaciji upoznalo privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje tej resor sprovodi. 

Kako je najavljeno iz Ministarstva, tokom ove godine Biznis karavan obići će svaku opštinu u Crnoj Gori.

“Osnovni cilj projekta je da se, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje sektora malih i srednjih preduzeća, privlačenje novih investitora i povećanje stope zaposlenosti naročito u manje razvijenim područjima zemlje, utiče na povećanje konkurentnosti privrede i prevazilaženje regionalnih socio-ekonomskih razlika”, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније