Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

29. 03. 2017. 14:51 >> 14:31
1

VLADA URUČILA

Sertifikati dokaz da građani dobijaju kvalitet

Predstavnici Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) uručili su danas sertifikate o akreditaciji za pet kompanija, što je, kako je ocijenjeno, dokaz da građani dobijaju kvalitetnu uslugu i provjeren proizvod.

 

Direktor ATCG, Ranko Nikolić, uručio je sertifikate Laboratoriji za građevinska i geomehanička ispitivanja Flemer Stone iz Nikšića, Nacionalnom sertifikacionom tijelu Montecert iz Herceg Novog, Jugoinspekt Controlu iz Bara, odnosno Poslovnoj jedinici Sertifikacija, Crnogorskom institutu za sertifikaciju i kvalitet i Poliklinici “Dr Vuksanović” - Laboratoriji za biohemijske analize.

„Ukoliko se osvrnemo na činjenicu da je akreditacija mjera za uspostavljanje povjerenja na tržištu proizvoda i usluga i element infrastrukture kvaliteta jedne zemlje, onda je potpuno jasno da akreditovana tijela za ocjenjivanje usaglašenosti mogu obezbijediti državi i resornim ministarstvima dodatne i često neophodne resurse, i kao treća strana kompetentno i nepristrasno utvrditi da su proizvodi i usluge, sistemi i procesi provjereni, kvalitetni i bezbjedni“, kazao je Nikolić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, rekao da će akreditacija ili sertifikat o akreditaciji biti dokaz da građani dobijaju kvalitetnu uslugu i provjeren proizvod.

  Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Dragan Kujović, saopštio je da je ATCG u prethodnom desetogodišnjem periodu ispunilo sva očekivanja, uvažavajući standarde evropskih i međunarodnih institucija koje se bave oblašću akreditacije, i uspjelo da postane punopravni član najvažnijih međunarodnih asocijacija.

„Tu, prije svega, mislim na evropske standarde i politiku koji se primjenjuju u oblasti akreditacije, na obaveze koje proizilaze iz članstva ATCG u međunarodnim asocijacijama, kao i jačanje administrativno-tehničkih kapaciteta i međunarodne saradnje“, naveo je Kujović.

Prema njegovim riječima, međunarodna saradnja je jako važna, jer oblast integracija predstavlja efikasan mehanizam za poboljšanje statusa u oblasti reformi i dinamičnog ekonomskog rasta koji se očekuje, a koji omogućava građanima kvalitetniji život.

Milica Vuksanović iz Poliklinike „Dr Vuksanović“ kazala je da svi koji rade na akreditaciji znaju koliko je truda potrebno da se dođe do sertifikata.

„Sigurno da će akreditacija imati velikog značaja za naše dalje poslovanje, to bi trebalo da bude prednost u vođenju naših poslova koje vodimo“, poručila je Vuksanović i dodala da svi treba da nastave da rade na unaprijeđenju kvaliteta poslove koje vode.

 Iz Ministarstva su saopštili da akreditacija kao proces predstavlja provjeru kompetencija tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, kao što su ispitne laboratorije, sertifikaciona tijela, kontrolne kuće.

 One organizacije koje ispune uslove kroz provjeru zaslužuju sertifikat o akreditaciji, a ispunjenost uslova se kroz redovni nadzor provjerava najmanje jedanput svake godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније