Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

31. 03. 2017. 14:07 >> 13:42

ĐUROVIĆ PORUČIO

Važniji priređivači igara na sreću od građana

Odlukom da se dodatno umanje sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija, Vlada je pokazala da su joj priređivači igara na sreću važniji od interesa građana u čiju korist rade NVO realizujući svoje projekte, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja Goran Đurović.

 

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama i predlog Zakona o dopunama zakona o igrama na sreću.

“Izmjenama ova dva propisa predviđeno je dodatno umanjenje sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizcija. Vlada je prilikom donošenja odluka ignorisala ključne zahtijeve NVO. Ključni predlozi Koalicije NVO-saradnjom do cilja, koja okuplja preko 100 NVO iz Crne Gore,  nisu uvršteni u tekst predloga Zakona o NVO”, navodi se u saopštenju.

Vlada je u predlogu Zakona o NVO propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2% tekućeg godišnjeg budžeta dok će za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biti obezbijeđeno dodatnih 0,1% tekućeg budžeta.

“Ukupna sredstava koja Vlada namjerava da usmjeri na realizaciju projekata NVO u svim oblastima od javnog interesa bila bi 2,4 miliona eura. Izmjenama Zakona o igrama na sreću predviđeno je ukidanje fonda iz kojeg su se finansirali projekti NVO od javnog interesa. Vlada svojim odlukama u pogledu finansiranja projekata NVO pokazuje svoje stvarne namjere i odnos koji ima prema nevladinim organizacijama”, saopštio je Đurović.

On navodi da je očigledno da su priređivači igara na sreću uspjeli su da ubijede Vladu da se ukinu sredstva za finansiranje projekta NVO od javnog interesa kako bi u sledećoj fazi lakše osigurali smanjenje koncesionih naknada koje plaćaju budžetu.

“ Vlada je svojim odlukama pokazala da su joj priređivači igara na sreću važniji od interesa građana u čiju korist rade nevladine organizacije realizujući svoje projekte”, smatra Đurović.  

Koalicija NVO je tražila da se u Zakonu o NVO ustanovi rješenje po kojem će najmanje 1% tekućeg godišnjeg budžeta biti usmjereno za finansirane projekata i programa NVO kojima se doprinosi realizaciji javnih politika u oblastima od javnog interesa.

“Vlada svojim rješenjima u pogledu finansiranja projekata NVO pokazuje odnos prema problemima u društvu ali i odnos prema nevladinim organizacijama koje još uvijek smatra socijalnom kategorijom koja je trošak a ne investicija u kvalitetniji život građana Crne Gore”, kazao je on.

Iz Koalicije NVO pozvali su Vladu da prekine sa hvalospjevima pred međunarodnim organizacijama o navodnoj dobroj saradnji sa nevladinim organizacijama koje navodno učestvuju u kreiranju javnih politika.

“Predlozi nevladinih organizacija se ne uvažavaju jednako u tijelima koje su formirali Vlada i državni organi kao ni u pregovaračkim grupama u procesu pristupa EU. Vlada se svojim odlukama u pogledu finansiranja projekata NVO svrstala u krug država regiona sa najgorom praksom u pogledu saradnje sa NVO”, smatra Đurović.

Koalicija NVO-saradnjom do cilja trenutno okuplja 103 NVO registrovane u Crnoj Gori.  Osnovni ciljevi Koalicije su: Unapređenje okvira za razvoj i rad nevladinog sektora u Crnoj Gori; Unapređenje odnosa sa Vladom Crne Gore, lokalnom samupravom, Skupštinom Crne Gore i privrednim subjektima i Poboljšanje programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније