Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 06. 2013. 14:01 >> 14:14
2

POTPISAN UGOVOR

Ponovo cigarete iz Duvanskog

Predstavnici Vlade i Glavnog grada potpisali su Ugovor o kupovini akcija Novog duvanskog kombinata (NDKP) sa konzorcijumom koji čine Partner Company iz Danilovgrada, užički Primat i budvanski Jaz Express, kojim će se, kako je saopšteno, obnoviti proizvodnja duvana.

Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša i predstavnik konzorcijuma NDKP, Jovan Ašanin.

Ivanović je kazao da je zajednički cilj obnavljanje proizvodnje duvana, posebno zbog duge tradicije i broja domaćinstava koja su se bavila tim poslom, kao i kvaliteta duvana.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije prihvatio je prošle sedmice ugovor o privatizaciji ili djelimičnoj dokapitalizaciji Novog duvanskog kroz izgradnju fabrike, kojim je predviđena kupoprodajna cijena od 7,1 milion EUR, 1,1 milion veća od prvobitno ponuđene.



»Što se tiče obaveze prema zaposlenima, do sada je kupac na račun Vlade uplatio 6,96 miliona EUR, odnosno platio nekretnine starog Duvanskog kombinata, a sve to je prebačeno na račune bivših zaposlenih, povezivanje staža i isplatu socijalnog programa«, precizirao je Ivanović.

»Ono što nas kao državu interesuje je da što prije dođemo do ostatka novca koje je ponudila Zetagradnja. Dinamika realizacije Ugovora usloviće dinamiku plaćanja tih sredstava tako da po planu koji vodi stečajni upravnik moći ćemo da izmirimo dio obaveza«, dodao je Ivanović.

Mugoša je naveo da su zajednički uspjeli da dođu do investitora koji će uložiti u fabriku 9,42 miliona EUR, a u prvoj godini proizvodnje zaposli najmanje 100 radnika, a u narednim godinama 150 radnika. On je zahvalio Zetagradnji na razumijevanju, koja čeka preseljenje kako bi započela izgradnja stambeno poslovnog bloka.

»Nadam se da će građani po povoljnim uslovima uspjeti da obezbijede sebi krov nad glavom«, rekao je Mugoša i dodao da projekat ima multiplikativni efekat za dalju urbanizaciju grada.

Predlogom ugovora utvrđena je i obaveza ponuđača da u roku od godinu u gradnju fabrike investira 9,42 miliona EUR, kao i da obezbijedi njen tehnički prijem.

“Usaglašene su i obaveze o dodatnim ulaganjima od 1,5 miliona EUR u remont postojećih i nabavku novih mašina za pakovanje cigareta u periodu od tri godine od preuzimanja kompanije”, saopšteno je prošle sedmice nakon sjednice Savjeta za privatizaciju.

Konzorcijum ima obavezu i da angažuje 90 odsto radnika koji su u momentu otvaranja stečajnog postupka u DKP bili zaposleni na neodređeno vrijeme, kao i deset radnika Proizvodnje i obrada duvana.

Ugovorom je predviđena i obaveza da radnicima koje budući vlasnik ne bude angažovao budu isplaćene otpremnine iz socijalnog programa, koji je važio u DKP.

Konzorcijum ima obavezu i da u prvoj godini rada NDKP zaposli najmanje 100 radnika, u drugoj 120, u trećoj 130, u četvrtoj 140, a u petoj godini 150 radnika, kao i da najmanje pet godina primjenjuje opšti, granski i pojedinačni kolektivni ugovor i obezbijedi usklađenost internih akata iz radnih odnosa sa postojećom pravnom regulativom.

(MINA-BUSINESS)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније