Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

16. 05. 2017. 14:43 >> 14:17

RADULOVIĆ U BUDVI

Pojednostaviti vizne uslove

Vlada utiče na stvaranje povoljnijeg investicionog ambijenta, posebno u oblastima nekretnina i turizma, ali su neophodne dalje aktivnosti na planu pojednostavljenja viznih uslova i većih finansijskih izdvajanja za efikasniji marketing destinacije, smatra ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je na otvaranju Festivala nekretnina i investicija FREI, čiji je programski nosilac Ministarstvo, kazao da Vlada, u cilju podsticanja rasta investicija, posebno u oblasti nekretnina i turizma, utiče na stvaranje što povoljnijeg investicionog ambijenta. 

"Naime, broj turista u Crnoj Gori se kontinuirano povećava, što svjedoči o rastućem značaju turizma u Crnoj Gori, kao i njegovom značaju u privlačenju novih investicija, kreiranju novih poslova i radnih mjesta, stimulisanju razvoja privatnog sektora, kao i u povećanom prilivu novca u Crnu Goru kao rezultatu potrošnje koju ostvare turisti", kazao je Radulović u ponedjeljak u hotelu Avala u Budvi.

Prema njegovim riječima, i dalje postoje ograničavajući faktori koji se ogledaju, pored još neadekvatne strukture smještajnih kapaciteta zbog sporog povrata investicije, u nedostatku komplementarne ponude, visoke sezonalnosti, nedovoljno diverzifikovanom turističkom proizvodu i slaboj dostupnosti destinacije, kao i neravnomjernoj regionalnoj turističkoj ponudi.

"Reforme planiranja i izgradnje, polazeći od održivog razvoja kao razvojnog koncepta, pokazale su evidentne pozitivne rezultate, ali i određene slabosti koje su zahtijevale kritičko sagledavanje efikasnosti postojećeg sistema uređenja prostora i izgradnje. Preduzetnička inicijativa i nove investicije u oblasti turizma zahtijevaju propisivanje procedura koje će obezbijediti efikasnost, kvalitet, jasna pravila koja važe za sve i jednostavnu identifikaciju odgovornosti za stanje u prostoru", naveo je Radulović.

Neophodne su, kako je dodao, dalje aktivnosti na planu pojednostavljenja procedura i viznih uslova, prioritizacije putovanja u smislu vedih finansijskih izdvajanja za efikasniji marketing destinacije i njeno brendiranje.

U cilju realizacije daljih aktivnosti, proistekle su aktivnosti na izradi novog zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Radulović je najavio nove poslovne modele predviđene Predlogom zakona, kao što su mješoviti hotel, rizort i integralni hotel, smještajne jedinice u kondo i mješovitom hotelu, precizirana prava i obaveze upravljanja i održavanja kondo i mješovitih hotela i rizorta.

"Formiranje turističkih zona, koje je takođe predviđeno, uticaće na ravnomjerniji regionalni razvoj, posebno u sjevernom i središnjem dijelu države, a u cilju unaprijeđena i diversifikacije turističke ponude. Još jedna novina, e-kategorizacija, predstavlja modernizaciju postojećeg sistema kategorizacije, što u stvari zahtijeva približavanje međunarodnim standardima", objasnio je Radulović.

Nižim kategorijama do tri zvjezdice olakšava samoocjenjivanje, što znači, nema grešaka kod određivanja kategorije, jer program to ne dozvoljava, te korisnika odmah upozorava.

"Samoocjenjivanje omogućava sniženje troškova kategorizacije, a e-kategorizacija olakšava kontrolu od nadležnih organa. Kod viših kategorija, standardizovan postupak kategorizacije ne dozvoljava subjektivizam pojedinog ocjenjivača ili komisije", kazao je Radulović.

Crna Gora, kako je poručio, ostaje posvećena razvoju turizma, posebno visokokvalitetnog, uz puno poštovanje evropskih i svjetskih standarda, ali i očuvanje prirodnih bogatstava i životne sredine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret Uyehara, kazala je da je zadovoljna prisustvom konferenciji i navela da je gotovo završeni proces integracija u NATO izuzetan uspjeh, te da se za to ima zahvaliti i poslovnoj zajednici.

"Veoma mi je drago što je poslovna zajednica shvatila ekonomske benefite članstva Crne Gore u NATO", dodala je Uyehara.

Stevan Milić iz kompanije Azmont Investments koja je generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala predstavio je projekat Portonovi, koji kompanija razvija u Crnoj Gori.

"Za taj projekat investicija prelazi 650 miliona eura, a sadržaće marinu sa preko 250 vezova za jahte i druga plovila, prvi One&Only hotel u Evropi, preko 270 stambenih jedinica, kao i poslovne prostore za ugostiteljski biznis i trgovinu”, naveo je Milić.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutin Simović, rekao je da država čini značajne napore u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

"Činjenica da u našoj zemlji posluju investitori iz 113 zemalja govori da smo na dobrom putu. Od posebne važnosti je izgradnja saobraćajne, vodovodne, kanalizacione, energetske i telekomunikacione infrastrukture, sa akcentom na biznis zonama, u skladu sa prostornoplanskim dokumentima, razvojnim planom i strategijom", rekao je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније