Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavio: B.V. ]

24. 06. 2017. 13:10 >> 12:52

ENERGETSKA EFIKASNOST

U toku tenderi za izvođače radova

Primjena druge faze projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama je u toku i trenutno se sprovodi tenderski postupak za izbor izvođača radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

Tenderski postupak za izbor izvođača radova na primjeni mjera energetske efikasnosti sprovodi se i u javnim ustanovama Centar za obrazovanje i osposobljavanje „1. jun“ i Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju djece i omladine „Podgorica“ u Podgorici.

„Takođe, u narednom periodu su planirani radovi na Domu za stare u Risnu, Zavodu Komanski most, kao i odabranim administrativnim objektima i obrazovnim ustanovama“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je jedna od 27 škola koja je u okviru tog programa obuhvaćena primjenom mjera energetske efikasnosti bila je i srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević“ u Podgorici.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Marko Radulović, kazao je da je u cilju podizanja svijesti krajnjih korisnika, koji će primjenjivati mjere energetske efikasnosti, kako privatno, tako i u poslovnom životu, jer je riječ o školi koja treba da iznjedri buduće tehničare, građevinske inženjere i arhitekte, izabrali da u toj školi organizuju kreativnu radionicu pod nazivom Energetska efikasnost u zgradama.

Radionica je organizovana tokom protekle sedmice u okviru dana Podgoričkog kulturnog ljeta u saradnji sa Ambasadom Njemačke, a nosilac je bio umjetnički kolektiv Tape That iz Berlina.

Direktor građevinsko-geodetske škole „Inž. Marko Radević”, Dragan Miranović kazao je da je toj školi i njenim učenicima veliko zadovoljstvo i privilegija da učestvuju u radionici na temu energetske efikasnosti u zgradama poput te.

„Mi smo škola koja jedina u Crnoj Gori obrazuje kadar ove struke. Ovdje možete naći učenike – arhitektonske tehničare, dizajnere enterijera i građevinske tehničare za visoku gradnju. Sve su to budući inženjeri kojima je jako značajno da dobiju što više informacija na temu energetske efikasnosti“, rekao je Miranović.

Učenik te srednje škole, Momčilo Hadžiristić kazao je da je predavanje o energetskoj efikasnosti bilo izuzetno korisno, a da su posebno bili interesantni umjetnici iz Njemačke koji prave umjetnost pomoću ljepljive trake.

Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – prvu i drugu fazu implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa ministarstvima prosvjete i rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, a obuhvata primjenu mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima.

Za implementaciju programa obezbijeđena su sredstva iz kredita od KfW banke u vrijednosti od 31,5 miliona eura, od čega je 11,5 miliona eura za prvu fazu i 20 miliona eura za drugu fazu i donacija u vrijednosti od 4,68 miliona eura. Od toga je za prvu fazu namijenjeno 1,94 miliona eura i 2,74 miliona eura za drugu fazu.

U okviru prve faze programa, koja je trajala od januara 2012. godine do decembra 2015. godine, realizovana je primjena mjera energetske efikasnosti na 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom domu. Implementacija druge faze programa je u toku i njen završetak je planiran za 2020. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније