Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 08. 2017. 08:46   >>  08:17

PRIJE ROKA

Probijen i tunel Jabučki krš

Graditelji autoputa Bar-Boljare, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njeni crnogorski podizvođači, probili su na četvrtoj dionici tunel Jabučki krš, jedan od tehnički i izvođački najzahtjevnijih na cijeloj trasi.

Kako piše Pobjeda, probijen je i tunel Klopot koji je znatno kraći i nalazi se na dionici broj dva.

Na četvrtoj dionici ima ukupno šest tunela, a Jabučki krš je prvi probijen.

Probijanju tunela Jabučki krš prisustvovao je direktor gradilišta na četvrtoj dionici Hi Huao Dong, kao i koordinator Veselin Kovijanić.

Jabučki krš je prvi probijeni tunel, ukupne dužine 2,8 hiljada metara. Prva cijev je dugačka 1,37 hiljada, a druga 1,43 hiljade metara.

To je najzahtjevniji tunel zbog geološkog sastava. Skoro cijela dužina tunela je od fis kamena, koji se troši i urušava.

Geološki sastav unutrašnjosti tunela Jabučki krš je znatno otežao poslove graditeljima.

Huao Dong i Kovijanić su objasnili da se nijesu mogli izvoditi radovi ukopavanja kao kod drugih tunela.

„Čim bi se ukopalo metar ili metar i po, odmah se moralo armirati i betonirati. Tek kada bi se završili ti dodatni, ali u ovom tunelu obavezni poslovi, nastavljalo bi se dalje sa ukopavanjem. Sav posao probijanja tunela Jabučni krš je završen u subotu ujutro kada smo ugledali svjetlo na drugoj stani tunela“, kazali su Huao Dong i Kovijanić.

Na četvrtoj dionici autoputa, koja se nalazi na teritorji Opštine Kolašin, svi radovi napreduju planiranom dinamikom.

Pored tunela na toj dionici se grade i mostovi, vijadukti, a u posljednje vrijeme su intenzivirani i radovi na igradnji saobraćajne petlje na Mateševu.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo duga je 41 kilometar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније