Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

07. 09. 2017. 20:56 >> 20:26

CRNOGORSKI TELEKOM - PANEL

Konkurencija i regulacija barijere u poslovanju

Crnogorski Telekom će u tradicionalnom dijelu biznisa morati da popravi neke stvari, posebno u fiksnom dijelu mreže, ali će konkurencija i regulacija i dalje predstavljati barijere u poslovanju, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Ljušev.

Ljušev je danas na panel diskusiji na temu Budućnost telekomunikacija i prezentacija Crnogorskog Telekoma, koja je održana u hotelu Hilton, kazao da je u dijelu frekvencije srećan što je kompanja prije godinu uspjela da dobije izuzetno kvalitetan spektar.

„Naša situacija u Crnoj Gori je veoma dobra. Već smo demonstrirali našu superiornost sa 4,5 G tehnologijom, gdje smo uspjeli da posignemo brzine od 450 megabita u sekundi. Investirali smo preko 27 miliona eura prošle godine za spektar“, kazao je Ljušev.

On je rekao da su u kompaniji zadovoljni što je Crnogorski Telekom lider na postpejd tržištu mobilne mreže.

„Nema razloga da taj trend bude drugačiji u narednom periodu. Sa druge strane, posvećeni smo tome da dalje investiramo na fiksnom segmentu“, naveo je Ljušev.

Komentarišući trendove telekomunikacija u Crnoj Gori, Ljušev je saopštio da na tržištu postoje četiri silna brenda.

„Tri od njih rade u mobilnoj, tri u fiksnoj, a dva su integrisana. To je tržište gdje je penetracija na mobilnom segmentu izuzetno visoka, ali nažalost tu se ne vidi puno prostora za organski rast“, ocijenio je Ljušev.

On je rekao da je Crna Gora malo tržište, a da su telekomunikacije biznis koji traži ekonomiju obima.

„To je u Crnoj Gori teško obezbijediti, s obzirom na činjenicu da su četiri silna igrača na tržištu“, tvrdi Ljušev.

On je naveo da su prihodi kompanije pali oko 14 miliona eura između 2014 i prošle godine.

„Očito da je kompanija radila puno i na troškovima. Pokušavali smo da optimizujemo taj gubitak prihoda sa manjim troškovima“, rekao je Ljušev.

Prema njegovim riječima, regulacija će i dalje uticati negativno na biznis.

„Konkurencija je jaka. Puno je izazova i moramo da ostanemo fokusirani da istražujemo i druge oblasti“, saopštio je Ljušev.

Na pitanje da li su zemlje regiona spremne za digitalizaciju Ljušev je odgovorio da nijesu i da u tom dijelu nedostaje znanja.

Predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković, saopštio je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja plaća naknadu za prolazak fiksne infrastrukture preko zemljišta koje je u većini slučajeva u vlasništvu lokalne samouprave.

„To je nešto o čemu razgovaramo s Vladom i što je jedna od prepreka koju treba ukloniti“, smatra Tomašković.

On je naveo da je problem što je država nametnula razne poreze telekomunikacionom sektoru.

„To su porezi koji odbijaju strane investitore“, rekao je Tomašković.

On je podsjetio da je Hrvatski Telekom u mobilnom dijelu lansirao 4,5 G mrežu.

„Očekujem da će za dvije godine naši korisnici imati brzine download-a u mobilnoj mreži od 500 do 700 megabita u sekundi. Kada je u pitanju 5G mreža, tu imam ozbiljne rezerve kako će Hrvatska i Crna Gora to pratiti, zbog jedne druge naknade koja se plaća, a to je cijena spektra“, poručio je Tomašković.

On smatra da se 5G mreža u Evropi očekuje do 2020. godine i da će u suštiti zahtijevati i puno gušće postavljanje baznih stanica.

Prema njegovim riječima, u prethodne četiri godine došlo je do ozbiljne transformacije Hrvatskog Telekoma.

„Kompanija je fokusirana na inovacije. Planiramo ulaganja u nove proizvode i ljude, kao i investicije u infrastrukturu. Cilj nam je da budemo operator prvog izbora među korisnicima“, poručio je Tomašković.

Kada je u pitanju digitalizacija, Tomašković smatra da je Hrvatski Telekom odlično pozicioniran u tom segmentu.

Član uprave Deutsche Telekoma (DT) za Evropu, Srini Gopalan, saopštio je da je kompanija u protekle tri godine u Evropi bila uspješna, kao i u Sjedinjenim Američkijm Državama (SAD).

„Naš fokus je na konsolidaciji tržišta. Jako smo zadovoljni portfolijom koji imamo“, rekao je Gopalan.

Na pitanje koja je prednost što su mala tržišta, kao što su crnogorsko i hrvatsko, dio velike grupe, kao što je DT, Gopalan je odgovorio da se prednost ogleda u tome što daje mogućnost da se ekperimentiše i da se neke stvari probaju prije nego što se implementiraju na veće zemlje.

Gopalan je, kada je u pitanju regulacija, kazao da regulatori moraju da shvate da se u telekomunikacijama ne radi samo o jednom sektoru, već da je u pitanju ključni infrastrukturni element jedne države.

On je saopštio i da je zadovoljan što crnogorska Vlada želi da bude predvodnik trendova u digitalnoj tehnologiji.

Gopalan smatra i da se sve više smanjuje razlika između mobilne i fiksne mreže.

"Kada je u pitanju 5G mreža, tu se radi o kombinaciji više različitih tehnologija, gdje se nastoje obezbijediti veće brzine i manje kašnjenje između signala", zaključio je Gopalan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније