Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2017. 20:03 >> 19:48

PROJEKAT READY2GO

EU ulaže u MSP iz Crne Gore

U prijektu "Ready2GO" Evropske komisije (EC) i Evropske agencije za mala i srednja preduzeća (EASME) za podršku malim i srednjim preduzećima u procesu izlaska na globalno tržište, među 80 odabranih kompanija, našle su se i dvije kompanije iz Crne Gore.

Jedna od njih je DOO Amplitudo iz Podgorice.

"Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća pokrenule su ove godine projekat Ready2GO, čiji je cilj da se podrže mala i srednja preduzeća iz zemalja članica Evropske unije i zemalja učesnica COSME programa (program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća) obezbjeđivanjem neophodnih alata za njihov garantovani uspjeh u inostranstvu", navodi se u saopštenju kompanje Amplitudo.

Oni napominju da je kroz projekat odabrano 80 kompanija koje će dobiti priliku da prošire svoje horizonte, izgrade mrežu stranih kontakata i izdvoje se na svjetskom tržištu.

"Među njima su se našla i dva preduzeća iz Crne Gore. Jedno od njih je Amplitudo d.o.o. iz Podgorice, koje je od 300 prijavljenih izabrano kao pogodno za izlazak na globalno tržište, sa posebnim fokusom na tržišta Kameruna i Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju.

Iz Amplituda, firme odabrane za kamerunsko tržište, kažu da je "Ready2GO" program izuzetna prilika za početak procesa internacionalizacije kompanije i odlična izvidnica u potencijale koje pruža afričko tržište.

"27. i 28. septembra u Beogradu, učestvovali smo na kolektivnom treningu o poslovanju u Kamerunu, gdje smo, pod nadzorom Privredne komore Srbije i delegata iz Milanske privredne komore, dobili sliku i informacije o Kamerunu. Zahvaljujući ovom treningu, pružila nam se prilika da poboljšamo svoje znanje o ciljanom tržištu i započnemo proces planiranja adekvatne izvozne strategije", saopštili su iz Amplituda.

"Ready2Go" program je ovoj mladoj crnogorskoj kompaniji dodijelio i ličnog mentora, Fabija Santonija, italijanskog konsultanta koji će im pomoći u sastavljanju strategije i pripremiti ih za posjetu Duali (drugom najvažnijem gradu u Kamerunu).

"Posjeta, tokom koje će se organizovati B2B sastanci, sa ciljem upoznavanja lokalnih kolega i pronalaska partnera i potencijalnih klijenata, planirana je za kraj novembra mjeseca", kazali su iz kompanije Amplitudo.

Oni napominju da je Santoni, vlasnik NoveConsulting, sa skoro dvije decenije iskustva na afričkom tržištu i više od decenije rada u Kamerunu, prethodne nedjelje održao trodnevni trening zaposlenima u Amplitudu, u njihovim kancelarijama u Podgorici.

Cilj ovog treninga, po njegovim riječima, bio je da kroz obuku o razvoju izvozne strategije, metodama interne organizacije kompanije i pisanju međunarodnog biznis plana, pripremi zaposlene da budu glavni organizacioni resurs kada je u pitanju internacionalizacija ovog preduzeća.

"'Ukoliko nijeste tamo, vi ne postojite.', premisa je Santonija kada govori o izlasku na strana tržišta, te dodaje da će ovaj projekat omogućiti Amplitudu da, posvetivši svoje resurse i vrijeme edukaciji i razvoju kompetencija svojih zaposlenih, postane jedna od najkvalifikovanijih kompanija u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније