Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

30. 10. 2017. 13:57   >>  13:26 5

AUTO-PUT

Izliveno pet stubova na mostu Moračica

Kineska kompanija CRBC izlila je pet stubova na najvećem mostu Moračica na prioritetnoj trasi autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

 

Šef tog resora, Osman Nurković obišao je danas sa izvršnim direktorom CRBC, Heijem Šićijangom gradilište mosta Moračica.

“Završetak radova na izlivanju 5 stubova povod je današnje posjete i obilaska gradilišta, gdje je resorni ministar ,sa saradnicima, o progresu i daljim planovima razgovarao sa menadžmentom izvođača radova, kineskim partnerima iz kompanije CRBC”, navodi se u saopštenju.

Nurković je kazao da su radovi aktivni duž cijele trase auto-puta.

“Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu i primarnoj i sekunadrnoh podgradi se izvode na 15 tunela, na kojima je ukupna dužina iskopa preko 55 odsto (oko 19.300 metara). Pored probijenog tunela Jabučki krš i Klopot, do kraj ove godine očekuje se probijanje i tunela Vilac i Mrke”, kazao je Nurković.

On je podsjetio da je na trasi, bez priključnih rampi petlji i nadvožnjaka, planirano 20 mostova, ukupne dužine 6,122 kilometara.

“Radovi se intenzivno izvode na 11 mostova. Takođe, radovi se izvode na otvorenoj trasi, kao i na potpirnim zidovima i propustima.Na jednom od najzahtijevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom Izvođača. Most Moračica ima 5 stubova i dva oporca. Dužina mosta je 960 m, a ukupna širina 23.40 m. Visina najvisočijeg stuba iznosi 180 m, zajedno sa temljem i konstrukcijom, odnosno visina samog stuba iznosi 161,5 m. Maksimalni raspon među stubovima je 190 m. Danas sa zadovoljstvom mogu da izjavim da su svi stubovi mosta Moračica završeni“ izjavio je Nurković.

On je potom govorio i o finanisjkim parametrima gradnje auto-puta u ovoj godini.

“CRBC je u ovoj godini izveo radova, odnosno ispostavio situacije u iznosu od 127 miliona eura. S obzirom da do kraj godine očekujemo ispostavljanje još dvije situacije, kao i činjenicu da je postignuto da se dnevno izvode radovi u iznosu od 1 milion eura, sa pravom možemo reći da će se do kraja godine ostvariti potrošnja projektovanog budžeta za ovu godinu - 180 miliona eura”, naveo je Nurković.

On je dodao da je osim kineskog CRBC-ija na projektu angažovano 97 preduzeća.

“Od ovog broja, 80 preduzeća je iz Crne Gore.Prema posljednjim podacima ukupno je na gradnji autoputa angažovano preko 3,2 hiljade radnika, od čega domaćih radnika 1.183“ naveo je Nurković.

Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare definisana je etapna realizacija projekta autoputa Bar-Boljare. Dionica Smokovac - Mateševo dužine cca 41 km, definisana je kao I etapa realizacije projekta autoputa Bar-Boljare i počinje nakon petlje Smokovac i prostire se do lokacije Mateševa.

Petlja Smokovac je, kazali su iz Ministarstva, sastavni dio dionice Farmaci – Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare definisana kao druga etapa realizacije.

“Projektnim zadatkom za izradu Glavnog projekta je planirano da se petlja projektuje fazno, da bi da se kroz I fazu omogućilo kvalitetno rješenje priključka na ovu dionicu autoputa Bar-Boljare, do usvajanja Detaljnog prostornog plana Jadransko-jonskog autoputa, odnosno do donošenja konačne finalne odluke o trasi Jadransko-jonskog autoputa i nastavka realizacije autoputa Bar-Boljare kroz dionicu Farmaci - Smokovac”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније