Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

11. 11. 2017. 08:19 >> 07:48

ZBOG ŠVAJCARACA

Adiko banka tužila državu

Adiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima.

Ministarstvo finansija je juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Iz Adiko banke su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. 

Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Zakon je omogućio i klijentima koji nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, dakle 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

Dogovor u parlamnetu oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio dva amandmana DPS-a, kojima je uređeno da se klijentima ne obračunava zatezna kamata, kao i da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac. oji su se njime željeli postići“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније