Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2017. 18:50 >> 18:18

OCJENA EVROPSKE KOMISIJE

Nastaviti s mjerama fiskalne konsolidacije

Definisane mjere fiskalne konsolidacije predstavljaju dobru osnovu za stabilizaciju i neophodno je nastaviti njihovu implementaciju, ocijenili su predstavnici Evropske komisije (EK).

U Podgorici je danas održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, na kojem su predstavnici crnogorskih institucija EK predstavili napredak ostvaren u periodu novembar 2016 – novembar 2017. u oblastima makroekonomske stabilnosti, javnih finansija, finansijskom sektoru, jačanju konkurentnosti ekonomije, statistici, unutrašnjoj finansijskoj kontroli i spoljnoj reviziji.

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore ko-predsjedavala generalni direktor u Ministarstvu finansija Bojana Bošković, a u ime Evropske komisije šef jedinice u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja gdin. Uve Štam.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su predstavnici EK pozdravili napore preduzete u cilju sprovođenja fiskalne konsolidacije, posebno usvajanje Fiskalne strategije, ističući da definisane mjere predstavljaju dobru osnovu za stabilizaciju i da je neophodno nastaviti rad na njihovoj implementaciji.

„Pozdravili su unaprijeđenje stabilnosti bankarskog sektora i istakli da je potrebno dalje raditi na rješavanju problema nekvalitetnih kredita“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, naglašena je i potreba implementacije mjera u pravcu reforme tržišta rada.

U otvaranju sastanka učestvovala je generalna direktorica za pristupanje Evropskoj uniji Ministarstva evropskih poslova Jelena Burzan.

Ona je istakla da je Crna Gora, od održavanja prethodnog sastanka Podobora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici nastavila sa sprovođenjem reformi i mjerljivim rezultatima, što je rezultiralo otvaranjem četiri dodatna poglavlja i privremenim zatvaranjem jednog.

„U tom kontektu je ukazala na postignute rezultate u poglavljima 17, 18, 32 i 33 koja su predmet ovog Pododbora“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Generalnog direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Evropske centralne banke, predstavnici ambasada država članica EU. Crnu Goru su na sastanku predstavljali predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomije, Ministarstva evropskih poslova, Monstat-a i Državne revizorske institucije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније