Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me/Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2017. 17:03 >> 07:59
1

RASKINUT UGOVOR

Škoda Praha neće graditi Blok II TE

Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II Termoelektrane (TE) Pljevlja odlučio je danas da okonča saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG), Ivan Mrvaljević.

Mrvaljević je kazao da je upravljački komitet odluku donio na sjednici, shodno instrukcijama Vlade.

Kako je istakao, razlog za prekid saradnje je nemogućnost realizacije tog projekta od strane Škode Praha u okvirima koji su postavljeni ugovorom, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvatljiv model finansiranja projekta.

"Uprkos značajnim naporima koje su u proteklom periodu oba pregovaračka tima uložila nije postignut dogovor oko tehničko-finansijskog modaliteta", naveo je Mrvaljević.

Naglasio je da odluka upravljačkog komiteta ne znači da EPCG odustaje od realizacije projekta, te da ostaje riješena u namjeri da iskoristi pljevaljske energetske potencijale i Crnoj Gori obezbijedi novi termoenergetski objekat.

"Kompanija u potpunosti ostaje posvećena izgradnji drugog bloka TE Pljevlja i do kraja januara naredne godine predložiće Vladi alternativno rješenje realizacije projekta", poručio je Mrvaljević.

 

Ekološka rekonstrukcija Bloka I i toplifikacija grada

On je saopštio i da su upavljački komitet i EPCG donijeli odluku o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE.

"Postojeći, odnosno prvi blok TE, će do 2021. godine biti u potpunosti ekološki rekonstruisan. Obim projekta uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapredjenje rada elektorfilterskog porstojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja", rekao je Mrvaljević.

On je dodao da će se rekonstrukcija uraditi u potpunosti u skladu sa najstrožijim ekološkim standardima Evropske unije (EU), a njena procijenjena vrijednost će iznositi oko 40 miliona eura.

"Paralelno sa realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije, u saradnji s Vladom i lokalnom zajednicom realizovaće se i projekat toplifikacije Pljevalja, sa postojećim blokom kao toplotnim izvorom", rekao je Mrvaljević.

 

Rekonstrukciju Bloka I finansira EPCG, toplifikaciju Vlada i Opština

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da je Vlada na sjednici prošle sedmice donijela odluku da upravljačkom komitetu pruži instrukcije koje podrazumijevaju prekid saradnje sa Škodom Praha, odnosno neprihvatanje njihove alternativne ponude, zatim raskid postojećih ugovora i hitno sprovođenje projekta rekonstrukcije postojećeg bloka TE.

"Naša je obaveza da građanima obezbijedimo sigurno snabdijevanje i rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima i da u narednom periodu što prije počnemo sa ekološkom rekonstrukcijom prvog bloka", rekla je Sekulić.

Ona je kazala da je Vlada u prethodnih godinu pokušala da u saradnji sa Škodom Praha nađe najbolje alternativno rješenje u odnosu na ono što je bila prva ponuda i prvobitno potpisani ugovori.

"To nijesmo uspjeli i više nemamo vremena da čekamo i tražimo alternativna rješenja. Moramo pristupiti ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka iz koje ćemo realizovati i toplifikaciju Pljevalja", dodala je Sekulić.

Ona je istakla da odluka o raskidu ugovora sa Škodom Praha nema nikakvog uticaja na građane Crne Gore.

"Prvi blok TE Pljevlja nastavlja sa radom koji ni na koji način neće biti ugrožen zbog ekološke rekonstrukcije koja će trajati tri godine", naglasila je Sekulić.

Ona je kazala da će novac za rekonstrukciju prvog bloka, odnosno oko 40 miliona eura, obezbijediti EPCG, iz sopstvenih sredstava.

"Sredstva za toplifikaciju će biti obezbijeđena kroz saradnju Vlade i lokalne samouprave", kazala je Sekulić.

 

Rekonstrukcija Bloka I omogućava toplifikaciju

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović istakao je da će se Projektom ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE stvoriti i tehničke mogućnosti za toplifikaciju Pljevalja i poboljšanje kvaliteta vazduha u tom gradu koji je najviše ugrožen individualnim ložištima i gradskim kotlarnicama.

On je rekao da TE Pljevlja, u sadašnjem stanju, ima dozvolu da radi još 20 hiljada sati za period od 1. janaura naredne do 31. decembra 2023. godine.

"Ekološka rekonstrukcija će biti završena do 2021. godine tako da ne postoji strah od eventualnog prekida snabdijevanja u tom periodu. Važno je da taj limit od 20 hiljada sati važi samo za funkcionisanje TE sa postojećom tehnologijom", saopštio je Radulović.

On je rekao da prvi blok TE može raditi još 20 godina nakon rekonstrukcije koja je planirana u naredne tri godine.

"Sada smo na tragu da se loša ekološka situacija u Pljevljima promijeni. Poslije 27. decembra je tender za rekonstrukciju glavne gradske toplane čime ćemo značajno popraviti situaciju prije rekonstrukcije drugog bloka", kazao je Radulović.

Na pitanje da li su razlozi za raskid ugovora isključivo finansijske prirode ili imaju veze sa otvaranem poglavlja o životnoj sredini, Radulović je odgovorio da razlozi nijesu finansijske već tehničke prirode i da nemaju veze sa otvaranjem tog poglavlja.

On je kazao da će nakon ekološke rekonstrukcije, koja je u skladu sa Pariskim sporazumom, prvi blok TE zadovoljavati sve standarde Evropske unije.

"Rekonstrukcija jeste u skladu sa Pariskim sporazumom, ali nije zabranjeno korišćenje uglja već je samo diktirana tehnologija kojom se emisija čestica svodi na nivo koji je predviđen međunarodnim deklaracijama", objasnio je Radulović.

 

Bez uticaja na poslovanje Rudnika uglja

Sekulić je, odgovarajući na pitanje kakva je bila alternativna ponuda češke kompanije, kazala da je ona podarzumijevala ulazak različitih konzorcijskih partnera u odnos između EPCG i Škode Praha.

"Ta alternativna ponuda je dobro izanalizirana i ona je bila neprihvatljiva iz više aspekata. Podrazumijevala je značajne izmjene u finansijskom smislu u odnosu na prvobitnu ponudu, značajni pravni rizik u odnosu na prvobitne ugovore potpisane između EPCG i češke kompanije, kao i izmjenu određenih tehničkih specifikacija", objasnila je Sekulić.

Ona je kazala da je prvobitna ideja bila da u narednom periodu samo radi drugi blok TE od 250 megavata (MW), a da prvi blok bude rezervna varijanta.

"Ova varijanta sada sa rekonstrukcijom i produžavanjem životnog vijeka prvog bloka nam omogućava i za narednih 20 godina siguran izvor od 225 MW", rekla je Sekulić.

Na pitanje da li će raskid ugovora uticati na poslovanje Rudnika uglja Pljevlja, Sekulić je odgovorila da neće.

"Zadržavamo blok snage 225 MW što znači da ni na koji način neće biti ugroženo poslovanje bilo koga ko je bio vezan za proizvodnju električne energije u Pljevljima, pa ni Rudnika uglja", tvrdi Sekulić.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da EPCG iz sopstvenih sredstava finansira izgradnju drugog bloka TE, Sekulić je odgovorila da se prvo mora sagledati koje je to rješenje.

"EPCG ni u jednom trenutku nije bježala od kofinansiranja samog projekta. U zavisnosti od toga koje će biti alaternativno tehničko rješenje sagledavaćemo i mogućnost finansiranja i samim tim kofinansiranja od EPCG", zaključila je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније