Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 07. 2013. 11:57 >> 20:58
1

PROMOTIVNA VOŽNJA

Promovisan novi elektromotorni voz

Željeznički prevoz Crne Gore organizovao je danas promotivnu vožnju prvim elektromotornim vozom Siviti, španskog proizvođača CAF, koje je naručio za potrebe prevoza putnika u unutrašnjem saobraćaju.

 

Ovo je prvi od tri elektromotorna voza koji su namijenjeni lokalnom prevozu putnika i mogu se koristiti na svim relacijama, odnosno Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić. 


Predsjednik Odbora ŽPCG Dragan Šimrak, kazao je da je ponosan zbog ispunjenog obećanja datog putnicima da će im Dan državnosti, 13. jul, čestitati puštanjem u saobraćaj novih vozova.

„Znamo da nam mnogi nijesu vjerovali. Naš osjećaj ponosa smjenjuje se sa oživljenom nadom u pobjedu sa često mučnom borbom sa finansijskim nedaćama. Novi vozovi tu nadu čine realističnom“, rekao je Šimrak na prezentaciji voza.

Prezentaciji je prisustvovao premijer Milo Đukanović kao i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, koji je sa novinarima i putnicima krenuo u promotivnu vožnju ka Nikšiću, gdje će ih na željezničkoj stanici dočekati predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović.

Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom i priborom, koštali su 13,05 miliona eura. ŽPCG ih je kupio novcem od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za koji je garanciju dala crnogorska Vlada.

Vozovi CAF Siviti se kreću projektovanom maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat.



Kapacitet voza je 176 sjedišta, 179 mjesta za stajanje, dva mjesta za invalidska kolica, četiri dvostruka sklopiva pomoćna sjedišta i sedam pomoćnih sjedišta na preklop.

U odnosu na stare elektromotorne vozove ŽPCG, novi sadržaji su, između ostalog, klimatizacija, sopstvena kompjuterska dijagnostika parametara za eksploataciju, video nadzor u putničkom prostoru, kamere na retrovizorima, prostor za invalidska kolica, platforma za samoukrcavanje invalidskih kolica, moguć prevoz bicikla, jednostavnije održavanje, veći komfor, udobnija i tiša vožnja.

Crna Gora je, kako su podsjetili iz ŽPCG, posljednji put novi voz kupila 1984.

Ugovor o kupovini vozova Siviti CAF potpisan je 27. oktobra 2011. nakon obavljenje tenderske procedure u kojoj su, od sedam ponuđača, u uži izbor tehničkih ponuda ušli Škoda, švajcarski Stadler i španski CAF. Stadlerova ponuda nije zadovoljila s ekonomskog aspekta, pa je na kraju ponuda španskog ponuđača prevagnula nad Škodinom kao povoljnija.

Tokom čitave procedure i realizacije ugovora konsultant ŽPCG bila je londonska kompanija Booz & Co koju je angažovala EBRD.

Španski proizvođač željezničkih voznih sredstava Konstruksiones i auksiliar de ferokariles, iz baskijskog grada Besain, ukupno ima 11 fabrika u nekoliko gradova u Španiji, Brazilu, Meksiku i SAD-u.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније