Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

24. 01. 2018. 20:01 >> 19:34
5

SDP POKREĆE PETICIJU

Država analizira povećanje minimalca

Socijaldemokratska partija počeće od naredne sedmice prikupljanje potpisa za uvećanje minimalne zarade sa 193 eura na pola prosječne plate, tačnije 250 eura, saopštio je član Socijalnog savjeta i predsjedništva te partije Bojan Zeković. I dok on smatra da bi od povećanja minimalne zarade koristi imali svi, poslodavci su protiv, dok se ne smanje opterećanja na zarade. Država još radi analizu efekata, a sindikalci očekuju da će do povećanja minimalne zarade ipak doći.

Po nezvaničnim procjenama oko 17.000 radnika u Crnoj Gori zarađuje, tačnije osigurano je na iznos od 193 eura. 

Oko 6.000 njih je u zoni od 193 do 250 eura. Ukoliko bi inicijativa SDP-a, izvorna je ona Unije sindikata o povećanju minimalne zarade na pola prosječne, prošla status 23.000 radnika, bi se značajno poboljšao.

Priču o povećanju minimalne zarade pokrenula je poodavno Unija slobodnih sindikata uz podršku kolega iz Saveza sindikata Crne Gore.
U Ministarstvu finansija za sada ne kažu ni da ni ne.

“Ministarstvo finansija aktivno radi na izradi analize koja će pokazati koji bi mogli biti efekti predloženih izmjena. Imajući u vidu kompleksnost teme i spremnost organa da uz dužnu pažnju izanalizira sve segmente predložene politike, u ovom momentu je suviše rano da javnosti saopštavamo stav”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Minimalna zarada u Crnoj Gori najmanja je u regionu. Veću ima BiH, Srbija, Makedonija kao i Kosovo. U regionu ona je od 45 do 53 odsto prosječne, a u Crnoj Gori 37 odsto.

Zoran Leković, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније