Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 07. 2013. 08:12   >>  08:18 3

NAFTA I GAS

Od šeikovog profita državi do 70 odsto

Država će od proizvodnje nafte i gasa u crnogorskom podmorju uzimati od 60 do 70 procenata od ukupne ostvarene neto dobiti kompanije, kao što je predviđeno Fiskalnom politikom koju je Vlada usvojila prije godinu - u julu 2012., saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Pobjeda podsjeća da je premijer Milo Đukanović protekle sedmice najavio da će najvjerovatnije na sjednici Vlade ove nedjelje biti donijeta odluka o raspisivanju tendera za eksploataciju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

„U julu 2012. godine, Vlada je utvrdila Fiskalnu politiku upstream industrije ugljovodonika, kojom je definisan model i visina ubiranja prihoda države od industrije proizvodnje nafte i gasa. Sa pomenutim dokumentom je upoznat i matični odbor skupštine. Fiskalnom politikom je definisan okvir oporezivanja upstream industrije, kako u pogledu naknada, tako i poreza na ekstra dobit od proizvodnje nafte i gasa, tako da je predviđeno da ukupni prihod države od proizvodnje bude na nivou od 60 do 70 odsto od ukupne ostvarene neto dobiti kompanije“, kazali su iz Ministarstva finansija.

Pojasnili su da su razlozi kašnjenja u realizaciji  tih obaveza vezani za završne konsultacije sa konsultantima na projektu, koje su bile neophodne iz razloga što je riječ o potpuno novoj materiji.

"Koju je potrebno urediti na sistemski način, kako bismo, u konačnom, u predstojećem periodu imali pozitivne efekte po
ovom osnovu", piše list.

Tender će bi trebalo da bude raspisan prije usvajanja zakona, a norveški eksperti sa kojima je Vlada uredila uslove za eksploataciju i istraživanje nafte i gasa ocijenili su da nije potrebno da se čeka zakon s obzirom da je usvojena fiskalna politika u ovoj oblasti. 

Na tenderu će, podsjeća Pobjeda, biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom bloku, koja je odlukom Vlade izdijeljena na male blokove površine oko 300 kilometara kvadratnih.

Tender će, kako je ranije najavljeno, obuhvatati 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih. Za najveći dio prostora koji će biti objavljen na tenderu stepen poznavanja geoloških uslova je takav da se bez problema može ući u potpisivanje ugovora, ocijenili su ranije iz Vlade.

Prvi novac od nafte i gasa, kako je početkom godine saopšteno iz Vlade, počeće da stiže čim se objavi tender.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније