Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

21. 04. 2018. 15:57   >>  16:06 2

NAJBOGATIJI U CG

Nema dodatnog poreza za 64 milionera

Crna Gora ima 64 milionera, no oni na svoje bogatsvo ne plaćaju dodatni porez. Brojne inicijative da Vlada uvede dodatni porez na luksuz ostale su bez odgovora.

I dok se građanima uvode takse na gorivo, struju ili cigarete ne postoji volja da se oporezuju enormno bogati, smatraju u NVO sektoru.

Najbogatiji crnogorac na svom bankovnom računu ima 63,3 miliona eura. U Crnoj Gori je ukupno 64 građana, koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko milion eura.

Oni koji najviše imaju uprkos zahtjevima javnosti ne plaćaju porez na ekstra profit.

“Sa druge strane imamo politiku koja je u posljednjoj deceniji desetine miliona uzela od najsiromašnijih građana bilo da su u pitanju takse na gorivo ili struju za koje se ispostavilo da nijesu bile u skladu sa ustavom. Tako da nažalost imamo politiku koja i dalje radije uzima od najsiromašnijih građana, a ne uzima od onih koji su najbogati”, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

No bogatstvo bi se trebalo različito oporezovati zavisno od njegove svrhe, smatra Vasilije Kostić, ekonomski analitičar.

“Ukoliko se ulaže u potrošnju za stvaranje fonda bogatsva ličnog bogatstva, onda to često ekonomski nije atraktivno i ekonomski može da bude kontraproduktivno. Zato bi kroz poreski sistem takva ulaganja trebalo visoko oporezovati, a nisko ili stimulativno ona ulaganja koja stvaraju nova radna mjesta i koja podstiču ekonomsku aktivnost”, kaže analitičar Kostić.

Da li će država oporezovati milionere pitali smo Ministarstvo finansija.

“Ne postoje razlozi za neko dodatno oporezivanje novčanih sredstava koja su ostvarena iz oporezivih prihoda. Zaključak je da se imovina ne oprezuje dva puta, ali se oduzima ako je nelegalno stečena”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Prilog: Marija Radulović

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније