Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 07. 2013. 15:26 >> 15:26

BOŠKOVIĆ - MRSIĆ

Sporazum za lakši protok radne snage

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i njegov hrvatski kolega Mirando Mrsić potpisali su danas Sporazum o socijalnom osiguranju koji će regulisati međusobne odnose u oblasti penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja između dvije zemlje.

 

Ocjenjujući da je Sporazum put ka jednostavnijem protoku radne snage i načinu odlazaka građana iz jedne u drugu zemlju, Mirsić je, kako prenosi agencija Mina,kazao kako dokument koji su potpisali "garantuje prava koja će crnogorski građani imati kada rade u Hrvatskoj, kao i hrvatski kada rade u Crnoj Gori".

„Želimo da damo punu podršku Crnoj Gori, sa ciljem da sva iskustva kroz koja smo prolazili kroz pregovore sa EU prenesemo i da taj put bude kraći nego što je bio u slučaju Hrvatske“, kazao je Mrsić.
 
Bošković je rekao da će Sporazumom građanima dvije zemalje biti omogućeno da na kvalitetniji način ostvare pravo na penziju, socijalno i zdrastveno osiguranje, kao i da se na kvalitetniji način definišu buduća zapošljavanja hrvatskih državljana u Crnoj Gori i crnogorskih u Hrvatskoj.
 
Prema riječima Boškovića, građani do sada nijesu imali problema sa regulisanjem prava na penziju, ali problem imaju oni koji su radili na Kosovu.

„Te probleme trenutno imamo sa stanovnicima Kosova koji su radili u Crnoj Gori i sa crnogorskim građanima koji su radili na Kosovu. To nam je prioritet u narednom periodu jer nam se javlja veliki broj onih koji ne mogu da riješe pitanje penzije“, dodao je Bošković.

On smatra da je Sporazum o socijalnom osiguranju dodatni iskorak na ono što je 2003. godine Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) potpisala sa Hrvatskom i što je Crna Gora primjenjivala nakon sticanja nezavisnosti.

Bošković je kazao da je Hrvatska potrebna Crnoj Gori u narednom periodu, kako bi joj pomogla na putu prema EU. Prema njegovim riječima, odnosi između Crne Gore i Hrvatske idu uzlaznom putanjom i to treba da bude primjer drugim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније