Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

25. 05. 2018. 17:39 >> 17:35

PREPORUKA EU ZA CG

Smanjiti javnu potrošnju na plate i penzije

Crna Gora bi trebalo da nastavi sprovođenje srednjeročne strategije fiskalne konsolidacije i smanji javnu potrošnju na plate i penzije, ocijenjeno je na godišnjem Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Na sastanku koji je danas održan u Briselu dogovoreno je da reformske mjere za Crnu Goru uključuju i obezbjeđivanje odgovarajuće budžetske alokacije kako bi se nosile sa neplaniranim fiskalnim odstupanjima.

„Crna Gora se takođe složila da izradi sveobuhvatni akcioni plan za širokopojasni internet kako bi se ubrzalo širenje širokopojasnog pristupa i pripremio plan za povećanje investicija u istraživanje i razvoj“, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zajednički je usaglašeno da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog tržišta, gdje je potrebno da Crna Gora uspostavi nezavisno i efikasno željezničko regulatorno i bezbjedonosno tijelo, da se ojača makro-prudencijalna politika Centralne banke.

Iz Delegacije EU je saopšteno da je dogovoreno da se nastavi razvoj pravnog okvira koji je usklađen sa pravnom tekovinom EU za dodjelu koncesija i javno-privatnog partnerstva.

„Zbog visoke nezaposlenosti u zemlji, Crna Gora se složila da poboljša pokrivenost i efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada, njihovu koordinaciju sa šemama socijalne pomoći i poveća upis u stručno i visoko obrazovanje koje odgovara potrebama tržišta rada“, navodi se u saopštenju.

Partneri sa Zapadnog Balkana i Turske usvojili su zaključke zasnovane na Programima ekonomskih reformi (ERP) i dogovorili se da produbljuju ekonomske i socijalne reforme u cilju poboljšanja ekonomije i jačanja konkurentnosti i inkluzivnog rasta.

Potpredsjednik Evropske komisije (EK) nadležan za euro i socijalni dijalog, Valdis Dombrovskis, koji je takođe zadužen za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržište kapitala, rekao je da su programi ekonomskih reformi i današnji dijalog na visokom nivou tu da pomognu partnerskim zemljama da pokrenu ambicioznije reforme.

„Iako je postignuti napredak dobrodošao, neophodni su napori za poboljšanje fiskalnih okvira i javnih finansija, produbljivanje makroekonomske stabilnosti i podrška prelasku na javnu potrošnju povoljniju za rast", smatra Dombrovskis.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, kazao je da se danas svih sedam partnera obavezalo na produbljivanje ekonomskih i socijalnih reformi sa ukupnim ciljem podsticanja konkurentnosti i rasta.

„Sada bi se trebalo usredsrediti na snažnu primjenu ovih reformi tako da ljudi u regionu mogu vidjeti opipljive rezultate: sve više i boljih poslova i inkluzivniji rast", rekao je Hahn.

Zajednički usvojene smjernice za politiku zasnovane su na ERP-u, koje vlade pripremaju na godišnjem nivou i podnose Evropskoj komisiji, slično onome što članice EU rade u Evropskom semestru.

„ERP-ovi igraju ključnu ulogu u unaprijeđenju planiranja ekonomske politike i usmjeravanju reformi kako bi se podigla konkurentnost i poboljšali uslovi za inkluzivni rast i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније