Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

18. 07. 2018. 17:37 >> 17:32

KALAČ PREDLAŽE

Moguće formiranje holdinga željezničkih preduzeća

U Crnoj Gori je neophodno inicirati reviziju i liberalizaciju koncepta reorganizacije željeznice, a kao model iskoristiti njemačka i slovenačka iskustva koja predviđaju formiranje holdinga željezničkih preduzeća, saopštio je predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG), Safet Kalač.

On je, na sastanak predstavnika menadžmenta četiri željeznička preduzeća u Privrednoj komori (PKCG), kazao da se značajna podrška u tom procesu očekuje od resornog Ministarstva i Komore.

Iz PKCG je saopšteno da su učesnici sastanka konstatovali da četiri kompatibilna preduzeća moraju još tješnje da sarađuju, kako bi efikasnije poslovala.

Na sastanku je saopšteno da su nepovoljna starosna struktura zaposlenih i nedostatak stručnog kadra među najznačajnijim izazovima sa kojima se željeznička preduzeća susrijeću.

Predstavnici željezničkih preduzeća su pozitivno ocijenili program dualnog obrazovanja u čijoj realizaciji je PKCG partner i najavili aktivno učešće, prepoznajući njegov značaj za obezbjeđenje buduće radne snage.

Oni su, međutim, upozorili da Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika i Uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru negativno utiču na rješavanje problema kadra, zbog čega su tražili podršku PKCG u zastupanju njihovih interesa po tom pitanju pred donosiocima odluka.

Na sastanku je ocijenjeno da je Crnoj Gori neophodno fleksibilnije radno zakonodavstvo.

Ograničenje za poslovanje predstavlja i Zakon o javnim nabavkama, zbog kojeg pojedina željeznička preduzeća otežano posluju, pa je predloženo da se traži njihovo izuzeće po pitanju primjene tog zakonskog dokumenta.

Na sastanku je data i inicijativa za izmjenu stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na prevoz tereta, kako bi se na tu uslugu obračunavala niža poreska stopa od sedam odsto.

„Na taj način bi se postigla konkurentnija cijena transporta i bolje valorizovali kapaciteti Montecarga, ŽICG i crnogorskih luka“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da PKCG, kroz bilateralne susrete sa privrednicima iz okruženja i inostranstva može da doprinese uspostavljanju novih partnerstava sa crnogorskim željezničkim preduzećima i većem korišćenju njihovih kapaciteta.

„U susret najavljenom nastavku rekonstrukcije pruge Beograd-Bar u Srbiji, koja će privremeno značajno otežati, pa dijelom i onemogućiti saobraćanje vozova, te negativno uticati na rad crnogorskih željezničkih preduzeća, učesnici sastanka su naveli potrebu da se u budućnosti razvije željeznički saobraćaj ka više destinacija, između ostalog preko Bosne i Hercegovine prema EU“, navodi se u saopštenju.

Uspostavljanje željezničkog saobraćaja sa Kosovom značajno bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo većem prevozu tereta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније