Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 02. 2013. 18:29 >> 18:27

NEZVANIČNO

REV se povlači iz projekta gradnje HE na Limu

Kanadska kompanija REV, prema nezvaničnim informacijama nevladine organizacije Euromost, povlači se iz projekta gradnje hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na rijeci Lim u Srbiji.

"Prema informaciji koju smo dobili od zaposlenog u REV-u, koji je htio da ostane anoniman, razlozi povlačenja iz projekta su finasijske prirode, odnosno zbog nedostatka novca i odbijanja Svjetske banke da toj kompaniji odobri kredit, navodi se u saopštenju Euromosta dostavljenom danas portalu RTCG.

„Nezvanično saznajemo da postoje dva razloga za odbijanje kredita, jedan je istraga o korupciji kompanije,,Energoprojekta’’, koja je radila studiju procjene uticaja, a drugi je nedostavljanje građevinske dozvole za izgradnju hidroelektrana, uz aplicirani projekat, što je i bio razlog da se na brzinu održi  javna rasprava u Beogradu 9. januara, ali po svoj prilici je sve omeo protest nevladinih organizacija i uključivanje Crne Gore u postupak“, navode iz ove NVO koja se protivi gradnji hidroelektrana na Limu.

Oni smatraju i da zatvaranje kancelarije REV-a u Brodarevu ukazuje na to »da je nešto krenulo kako ne treba«.

Izvor iz REV-a, kako navode iz Euromosta, tvrdi i da postoje tri dokumentacije i isto toliko varijanti za gradnju hidroelektrana, sa čim nije upoznata javnost Srbije i Crne Gore, ali jesu njihove vlade.

Takva jedna dokumentacija je dostavljena Ministarstvu za održivi razvoj i turizam. Prema drugoj je planirano da, ukoliko se protiv prve varijante pobune građani, Vlada i nevladin sektor u Crnoj Gori, hidroelektrane grade ispod Brodareva, između Brodareva i Prijepolja, sa čime bi se izbjegla akumulacija prema Crnoj Gori, koja je predviđena drugom varijantom, zbog rizika od mogućeg potapanja Brodareva, navode iz Euromosta.

 

U obraćanju javnosti se podsjeća da je trećom varijantom projekta, koja je urađena 1976. godine, predviđeno da Srbija i Crna Gora zajednički rade hidroelektranu u Kumanici, za šta je, kako tvrde, najviše zainteresovana crnogorska Vlada.

»Na pitanje šta je sa novcem koji je do sad uložen u realizaciju projekta, dobili smo odgovor da REV nije uložio ni deset odsto onoga što se priča. U toj kompaniji, kako nam je saopšteno, sada samo razmišljaju kako da se iščupaju iz svega, s obzirom da se troškovi svakodnevno uvećavaju, a nezadovoljstvo građana raste«, kazali su iz Euromosta.

Sve to, po njima, ukazuje na dogovore daleko od očiju javnosti, zato su pozvali crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, preko Vlade Srbije, provjeri istinitost informacija do kojih je došla ta NVO.

»Predstavnici Ministarstva treba da ustanove i šta, u tom slučaju, planira da preduzme Vlada Srbije. Euromost će nastaviti da se bori protiv gradnje hidroelektrana u Brodarevu«, poručili su iz Euromosta, najavljujući namjeru da 15. marta, na Međunarodni dan protiv visokih brana, organizuju prostest građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније