Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 08. 2013. 21:53 >> 21:53

VLADA

Preuzimaju dugove do 9,6 miliona eura

Ministarstvo finansija će sa Željezničkim prevozom i Montenegro Airlines potpisati ugovore o preuzimanju i konverziji njihovih dugova, od ukupno 7,2 miliona eura u akcijski kapital. Na današnjoj sjednici Vlada je razmatrala Informaciju o preuzimanju dugova u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura.

Time će se, kako su kazali iz Vlade, pod istim uslovima preuzeti prava i obaveze kako su definisani prvobitnim kreditnim aranžmanima i drugim aktima, prenosi MINA-business.

Predviđeno je i preuzimanje dugova Radio-televizije Crne Gore (RTCG) prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (0European Broadcasting Union) u visini do 1,1 milion eura, za poreski dug 900 hiljada i 400 hiljada eura duga prema Elektroprivredi Crne Gore i drugim dobavljačima. 

„Na osnovu sugestije Komisije za kontrolu državne pomoći predlažemo da Ministarstvo kulture u saradnji sa RTCG pokrene proceduru pripreme plana restrukturiranja ovog preduzeća u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći i da predmetno preuzimanje duga u iznosu do 2,4 miliona eura bude dio plana restrukturiranja RTCG“, navedeno je u Informaciji o preuzimanju dugova u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura koju je danas razmatrala Vlada.

Uzimajući u obzir zahtjev Ministarstva kulture 19. jula da se zbog urgentnosti rješavanja problema, realizuje zakonom utvđena obaveza, kao i značaj i opšti nacionalni interes funkcionisanja RTCG kao javnog servisa, predloženo je da Vlada sa Radio televizijom Crne Gore potpiše Ugovor o preuzimanju duga, na osnovu kojeg bi se izmirile preuzete obaveze, a da Ministarstvo kulture i RTCG u roku od šest mjeseci pripreme program restrukturiranja i dostave ga nadležnim institucijama na usvajanje.

Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno je da će Vlada preuzeti dugove u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura. Od tog iznosa 3,5 miliona je kreditni aranžman između Erste banke i Željezničkog prevoza, a 3,7 miliona Montenegro erlajnsa, a 2,4 miliona RTCG.

Komisija za kontolu državne pomoći je dopisom iz mart obavijestila Ministarstvo finansija, da se preuzimanje dugova Željezničkog prevoza ne smatra državnom pomoći. Za preuzimanje duga od Montenegro Airlinesa Komisija za kontrolu državne pomoći je ocijenila Plan restrukturiranja kompanije kao usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći. 

„Kao jedna od mjera pomoći države ovoj kompaniji, bilo je i preuzimanje duga ukoliko se takva mogućnost predvidi Zakonom o budžetu, a može se preuzeti finansiranje jednog o četiri nova aviona tipa Embraer 195, u iznosu od 13,32 miliona eura, a s obzirom da se preuzimanje duga u iznosu od 3,7 miliona eura odnosi upravo na navedenu mjeru, ona je u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći“, navedeno je u informaciji.

Za preuzimanje duga od RTCG, Komisija za kontrolu državne pomoći je utvrdila da nije ispoštovan minimum zahtjeva u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći i da državna pomoć ne može biti dodijeljena u skladu sa ovim pravilima, odnosno kao kompenzacija za pružanje povjerene javne usluge, već u skladu sa drugim pravilima državne pomoći. 

S obzirom na to da se navedeno preuzimanje duga odnosi na operativne troškove RTCG, pomoć je jedino moguće dodijeliti u skladu sa pravilima o spašavanju i restrukturiranju iz Uredbe o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније