Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

20. 09. 2018. 15:23   >>  17:22 9

PROJEKAT ZZZCG

Posao za četiri osobe sa invaliditetom

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić nezaposlenim je poručio da prihvataju poslove koji im se nude i dodao da nije mjesto na evidenciji Zavoda onima, koji nekoliko puta odbiju posao ili ga ne traže.

Mustafić je to kazao tokom predstavljanja projekta "Zapošljavanje lica sa invaliditetom kroz osnivanje i rad Uslužnog centra Crvenog krsta Danilovgrad", kroz koji će šest osoba sa invaliditetom biti obučeno za rad na pola godine.

Oni će dobiti posao tokom trajanja projekta, a njih četvoro nastaviće da radi i nakon završetka projekta.

Za realizaciju projekta, vrijednog 113.524 eura, Zavod je opredijelio 69.000 eura bespovratnih sredstava, a u okviru programa za finasiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ostatak troškova pokrivaju SO Danilovgrad i opštinska organizacija Crvenog krsta.

"Dogovorili smo da i u narednom periodu prepoznajemo važne projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom u Danilovgradu, a prioritetne finansiraćemo i ubuduće. Sa druge strane, veoma je važno da pošaljemo poruku prema poslodavcima da više i češće nego do sada zapošljavaju lica sa invaliditetom. Zavod obezbjeđuje visoke i dobre subvencije za sve vrijeme njihovog zaposlenja. To će svakao doprinijeti da se broj, od 80 lica sa invaliditetom, u narednom periodu smanji", kazao je direktor Zavoda.

Mustafić je naveo da je registrovana stopa nezaposlenosti u Danilovgradu 15,6 odsto, i znatno je niža od državng prosjeka - 17,24 odsto.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je dogovoreno da dolazak svakog investitora prati zahtjev prema Zavodu za zapošljavanje o potrebnoj radnoj snazi.

"Dok traje građevisnki dio, dužni smo da, u partnerskom odnosu, pripremimo naše ljude sa evidencije i omogućimo im da budu konkurentni na konkursu koji objavi investitor", kazala je Kovačević.

Ona je najavila nekoliko novih, velikih, investicija, i pozvala nezaposlene sugrađane da prihvataju ponuđene poslove, uz obećanje da će im se omogućiti neophodne obuke i osposobljavanje.

Kroz projekat, kako je planirano, biće adaptirane prostorije Crvenog krsta Danilovgrad, prilagođene osobama sa invaliditetom. Takođe, biće nabavljena oprema za profesionalnu kuhinju sa elementima za sprovođenje obuke i rad Uslužnog centra.

Najavljeno je i zapošljavanje jednog kuvara, koji će tokom trajanja projekta, pružati profesionalnu asistenciju pri radu.

Raspisan je i tender za radove na adaptaciji prostorija, a otvaranje je zakazano za 01. oktobar ove godine.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније