Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

07. 11. 2018. 10:28 >> 10:07
1

SKUP U PODGORICI

Mineralne sirovine važne za jaku ekonomiju

Mineralne sirovine su baza današnjeg društva i važne su za cijeli svijet i budući društveni razvoj. U Evropi je, za jaku ekonomiju u budućnosti, neophodno obezbijediti sigurno snabdijevanje mineralnim sirovinama.

To je ocijenjeno na IX konferenciji dijaloga zemalja ESEE (istočne i jugoistočne Evrope), koju su organizovali EIT RawMaterials i Regionalni centar Leoben u okviru Montan univerziteta iz Austrije kao i Regionalni centar Adria. Učesnici iz oblasti naučnog istraživanja, prosvete i industrije, njih 58, okupilo se u u Podgorici kako bi razgovarali o sektoru mineralnih sirovina u Evropi i Crnoj Gori.

“EIT RawMaterials” je panevropska mreža od 125 partnera koji se bave mineralnim sirovinama u industriji, prosveti i istraživačkim institucijama, koja svojima aktivnostima nastoji da rješava izazove Evrope u pogledu mineralnih sirovina i da ih preokrene u veliku prednost Evrope.

Prorektor Montan univerziteta iz Leobena, Peter Moser je istakao da je cilj konferencije uspostavljanje dijaloga o mineralnim sirovinama širom Evrope.

Generalna direktorica Direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja Biljana Jestrović, otvorila je konferenciju opštim prikazom okvira i trenutnog stanja u sektoru mineralnih sirovina u Crnoj Gori, naglašavajući njegov ukupni društveni značaj i potrebu sa saradnjom u Evropi.

Elaboracija Slobodana Radusinovića, zamjenika direktora Geološkog zavoda Crne Gore, o potencijalu mineralnih sirovina Crne Gore ohrabruje da sirovina imamo i da u ovom sektoru ima itekako prostora za investicije.

“EIT RawMaterials želi da mineralne sirovine postanu glavna prednost Evrope i to čini tako što nudi mnoštvo prilika, zato se uključite!”, poručeno je sa konferencije.

Na Konferenciji je predstavljena primjere najbolje prakse iz Regionalnog centra u Leobenu na Montan univerzitetu u Austriji, koji je jedan od osnivača mreže EIT RawMaterials, kao i Regionalnog centra Adria.

Cilj konferencije je bio povezivanje mreže EIT RawMaterials sa regionom istočne i jugoistočne Evrope (ESEE) radi otkrivanja zajedničkih puteva ka realizaciji projekata u vezi sa mineralnim sirovinama i razvoju tog sektora.

Ekonomija budućnosti nesumnjivo je povezana sa održivim razvojem, što podrazumijeva čistu i ekološki prihvatljivu energiju, mobilnost i sve ostale društvene potrebe. Da bismo to realizovali, potrebne su nove tehnologije, za koje su, opet, neophodne mineralne sirovine.

“Da li će kompanije razvijati svoju tehnoloiju u okviru Evrope ili ne, jako zavisi od sigurnosti snabdijevanja mineralnim sirovinama i postojećih vrijednosnih lanaca. Prema tome, treba razvijati sopstveni sektor kako se ne bi palo u zavisnost od drugih u snabdijevanju i uskratio razvoj”, poručeno je na skupu.

Region ESEE je važan zato što ima ogroman potencijal u mineralnim sirovinama. Mineralne sirovine imaju veliki potencijal da podstaknu ekonomski razvoj u regionu i da ga tako osnaže, a da istovremeno osnaže i sirovinsku bazu i ekonomiju Evrope.

“Potrebno je uspostaviti okvire koji omogućavaju uspješan razvoj sektora mineralnih sirovina. To su, između ostalog, adaptiranje okvira politike koji omogućavaju pravnu sigurnost i transparentno izdavanje dozvola i saglasnosti, kao i transparentno odlučivanje za investiture”, ocijenili su učesnici skupa.

Konferencija je zaokružena podsjećanjem da su Regionalni centri Leoben i Adria glavne tačke kontakta za svakog ko je zainteresovan da se uključi, pa tako i za one koji nijesu bili na konferenciji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније