Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

11. 11. 2018. 09:50 >> 09:27

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Zaduženost po radniku u Crnoj Gori 5,39 hiljada eura

Građani u državama regiona su najzaduženiji u Hrvatskoj, gdje dug po zaposlenom iznosi 10,87 hiljada eura, dok je u Crnoj Gori zaduženost po radniku 5,39 hiljada eura.

Istraživanje Blica je pokazalo da građani Hrvatske bankama duguju više od 15 milijardi eura, Srbije nešto više od osam milijardi, Bosne i Hercegovine (BiH) 3,2 milijarde, Makedonije dvije milijarde i Crne Gore 1,2 milijarde eura.

U odnosu na broj zaposlenih u tim zemljama, koji jedino i mogu dobiti kredit, računica pokazuje da su najzaduženiji radnici u Hrvatskoj i da svaki od 1,3 miliona zaposlenih u toj zemlji duguje bankama u prosjeku po 10,87 hiljada eura.

Zaposlenih Crnogorca je oko 220 hiljada i oni bankama duguju po 5,39 hiljada eura.

Svaki zaposleni građanin u Srbiji zadužen je za 2,8 hiljada eura u prosjeku, a u BiH 7,05 hiljada.

Svi oni najčešće su se zaduživali za opštu potrošnju, što znači da su uzimali keš i potrošačke kredite, dok su na drugom mjestu stambeni krediti.

Prema zvaničnim podacima, najzastupljeniji su gotovinski i stambeni krediti, čija su učešća iznosila 39,6 odsto i 38,4 odsto.

Vrijednosno, stambeni krediti u Srbiji dostigli su 3,3 milijarde eura, što je rast od tri odsto od početka godine, a keš krediti oko tri milijarde eura, što je rast od 11 odsto za osam mjeseci.

Najveći rast, 12,8 odsto, od početka godine, imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније